Yerba Mate – Che Guevaras favoritdryck

Yerba Mate är en tesort som finns i stora delar av Latinamerika (och även i Mellanöstern). I Argentina är den nationaldryck men teet dricks även flitigt i Paraguay och Brasilien. Populariteten ligger, förutom den goda smaken, i teets uppiggande egenskaper. En kopp mate förbättrar förmågan att fokusera fast minus koffeinet som annars är den aktiva ingrediensen i kaffe.

Ämnet teofyllin som finns i yerba mate sägs vidga luftrören och underlätta syresättningen. Det är även muskelavslappnande, och många som har svårt att dricka kaffe kan dricka mate utan problem. Mate verkar också under längre tid än kaffe, och ger ett piggt och positivt humör istället för en stor mängd rastlös energi.

yerba-mate-3
Mate dricks i specialla koppar som kallas kalebass med ett särskilt sugrör i metall med filtrerande effekt som heter bombilla.

yerba-mate-2
Tolga Ünal på Latinamerikanska Livs berättade lite om den speciella tillagningsprocessen.
Den totala koktiden ifall du vill laga Yerba Mate på riktigt vis är 1,5 dagar:

  1. Koka upp vattnet och lägg därefter i teet. Låt det stå över natten.

  2. På morgonen kokar du om det, låt vattnet koka upp och ta sedan bort kastrullen från spisen och låt teet stå över dagen.

  3. Upprepa och koka om teet på kvällen och låt det stå och dra till nästa dag.

  4. Fyll din kopp med teet utan att filtrera, det sköter bombillan. Njut av en varm och höstig kopp mate!

Smaken är ungefär som vanligt te.

yerba-mate-4
Yerbamate, kalebass-mugg och bombilla-sugrör hittar du hos Latinamerikanska Livs i Hötorgshallen.