Trender

Vi trendspanar: Middag med världens bästa sällskap – dig själv!

Har du någon gång suttit på ett kafé eller en restaurang och känt dig obekväm över att alla andra har sällskap medan du bara sitter där ensam och tar upp ett bord med rum för fyra? Well, snart kanske det är ett minne blott. Över världen sprider sig nämligen ett nytt sätt att tänka: Bord med platser för en! Antingen sitter du kanske längs en bardisk eller så har restaurangen helt enkelt skapat särskilda bord […]

Vi trendspanar: Middag med världens bästa sällskap – dig själv! Läs mer »

Snabbmat på nya sätt

Om du går in på en snabbmatskedja vet du vad du kan förvänta dig: Halvdan mat, gärna billig, men framförallt går det fort. Du behöver inte vänta på att någon med omsorg ska krydda och förbereda din mat och servera den på en fin tallrik. Men du får i dig något fort, på bekostnad av smaken. I en ny trend, speed, försöker man på olika sätt kombinera dessa två och utveckla snabbhet i olika led.

Snabbmat på nya sätt Läs mer »

Nya trenden: Upplevelsen som en del av en lyckad middag

När vi precis har vant oss vid trenden Family style dining och applåderat The small fish movement så får vi nys om ytterligare en trend som vi nog lär se mer av: Att middagen eller lunchen också ska bjuda på någon form av upplevelse. God mat och trevligt sällskap i all ära (oavsett om sällskapet består av någon annan eller bara dig själv, en annan trend som vi återkommer till snart). Men nu vill vi ha något

Nya trenden: Upplevelsen som en del av en lyckad middag Läs mer »

Trenden family style dining – att äta tillsammans

Att äta tillsammans är knappast någonting nytt, ändå är det nog många som känner igen sig i att man stressar i sig maten vid varsin telefon och sedan sätter sig i soffan med varsin telefon. Family style dining är en trend på frammarsch på restauranger och överlag, antagligen som en motreaktion mot det snabba. Lika enkel som smart: maten byggs upp runt en stor central servering i mitten av bordet och många skålar med tillbehör.

Trenden family style dining – att äta tillsammans Läs mer »

Rosa choklad, det senaste inom choklad

För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig

Rosa choklad, det senaste inom choklad Läs mer »

Trendspaning: The small fish movement

Med tanke på att haven är fulla av ett oändligt antal fisksorter är det egentligen lite konstigt att så få av dem hamnar på våra tallrikar. Oftast är de stora rovfiskarna mest populära. Medan de arterna minskar stadigt i haven så ökar småfisken. För att förändra den tendensen och rädda haven gick världens kockelit för några år sedan ut i ”The small fish movement” med ett manifest för att uppmuntra folk till att äta ett

Trendspaning: The small fish movement Läs mer »

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »

Sprout salad med rivna brysselkål

Den gröna tallriken tas på största allvar i Kalifornien och olika trender utlöser varandra. Senast var det kale-salladen som dominerade kändisarnas instagramflöden och dessförinnan skulle salladen drickas i juiceform tillsammans med frukt och fibrer. Nu är det sprouts som gäller och brysselkål har blivit den hetaste salladsbasen på östkusten. Brysselkålen rivs i en matberedare och de robusta bladen fångar upp dressingen på bästa sätt. Dessutom håller sig salladen krispig och fräsch, du kan blanda ihop

Sprout salad med rivna brysselkål Läs mer »

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta

Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta Läs mer »

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung

Det här lagar du på under en minut, när gästerna plötsligt dykt upp på terasstrappan och kylen ekar tom. Du behöver nämligen bara tre ingredienser: brieost, nötter och honung. De två sistnämnda brukar finnas i de flesta skafferi, och eftersom att brie har bra hållbarhet så kan du med fördel låta det bli en basvara i kylen. Ifall du råkar ha en näve bär så kan du finhacka och strössla dem över osten innan allt

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung Läs mer »