Vegetariskt

Fredagsmiddag: Krispig falafel med hummus med hemgjord lins- och ärthummus

Varje vecka på torsdagar går Hötorgshallens nyhetsbrev ut med säsongsbetonad inspiration på veckans fredagsmiddag. Här i sidan kan du skriva upp dig som prenumerant och ta del av höstens alla recept och händelser i Hötorgshallen —> (Eller så hittar du prenumerationsknappen längre ner i bloggen, under alla inläggen ifall du läser på mobilen). Och här kommer gårdagens recept för dig som inte är en prenumerant ännu. Temat var falafel, få saker är ju så goda […]

Fredagsmiddag: Krispig falafel med hummus med hemgjord lins- och ärthummus Läs mer »

Visst blir man sugen på att provsmaka hela

Rostad färskpotatissallad med jordgubbar och mynta

Låt oss trotsa höstens intåg med lite sommar i skål! Det var min kollega Jessica som åt den här delikata vegetariska salladen med färskpotatis, mynta, jordgubbar OCH mozzarella (hur gott?). Visst blir man sugen på att provsmaka hela skålen? Jag lyckades i alla fall tigga till mig receptet, så här kommer det. Rostad färskpotatissallad med jordgubbar och mynta Serves: 4 Ingredients 1 kg färskpotatis 3 msk olja flingsalt 1 liter jordgubbar 1 rödlök 15-20 myntablad

Rostad färskpotatissallad med jordgubbar och mynta Läs mer »

Käse betyder ost på tyska, så käsespätz

Käsespätzle – tysk pastarätt

Spätzle är en slags tysk äggbaserad pasta som ser ut som små makaroner. Käse betyder ost på tyska, så käsespätzle är helt enkelt en ostig pastarätt som är vanlig i Sydtyskland och Österrike. Tänk dig mac ’n’ cheese, eller någon form av makaronipudding. SÅ GOTT. Personligen älskar jag ostiga saker och här talar vi alltså krämighet och osttrådar i långa banor. Förutom makaroner och smält ost toppas även käsespätzle av rostad lök. Det ultimata barsnackset, bakismaten,

Käsespätzle – tysk pastarätt Läs mer »

På bloggen tipsades det då om kantarellpiz

Favorit i repris, kantarellpizza med tryffel

Förra året vid den här tiden var det riktigt inne med pizza blancos: pizzor utan tomatsås. På bloggen tipsades det då om kantarellpizza, och i likhet med förra året så är det kantarellsäsong igen och därför dammar jag av denna goding och lägger upp den igen för er som missat. Kantareller, även kända som skogens guld, passar superbt ihop med tryffelolja och parmesan förhöjer kalaset ännu ett snäpp. Ifall du gör pizzorna i mindre format

Favorit i repris, kantarellpizza med tryffel Läs mer »

Ni vet: mycket bärsmak, svalkande, törstsl

Smoothie med färska bär från Sandins

Smoothiefantaster, look no further! Hallon- och blåbärsmoothin på Sandins är perfekt. Ni vet: mycket bärsmak, svalkande, törstsläckande och söt utan att vara sockrig. Den är så bra att den är värd att ta med hem, om den klarar av resan dit det vill säga. Så byt ut kaffet mot drickyoghurten för en gångs skull (det är ju sommar trots allt). Sandins hittar ni på Hötorgshallens nedre plan.

Smoothie med färska bär från Sandins Läs mer »

Ny mattrend: #lunchvego

Det borde inte komma som någon nyhet att svenskarnas köttkonsumtion är en av våra största klimatbovar. Samtidigt är det många som fortfarande har kött som en obligatorisk ingrediens. Och visst är det gott med en riktigt mör köttbit, men den behöver ju inte vara obligatorisk tre gånger om dagen för det. För att uppmuntra fler till att äta vegetariskt ibland har Naturskyddsförningen startat en kampanj: #Lunchvego. ”Det krävs inte att man blir eller kallar sig vegetarian eller vegan,

Ny mattrend: #lunchvego Läs mer »

Hallen reder ut vegobegreppen

Har du koll på vegobegreppen? I senaste numret av tidningen Hallen försöker jag reda ut de olika begreppen. Vad vågar du bjuda en Flexitarian, Stockholmsvegetarian, Pescetarian eller Fuskvego på egentligen? Här kommer den lilla vego-ordlistan: Vegan – en person som inte äter kött eller andra biprodukter från djur som t ex mjölk och ägg. Ovo-vegetarian – en vegan som även äter ägg. Laktovegetarian – en vegan som även äter mjölkprodukter. Vegetarian eller Lakto-ovo-vegetarian – en

Hallen reder ut vegobegreppen Läs mer »

En skattskista full av recept på mat som kr

Favoritmatblogg: Goji Girl

”Goji Girl är en vegoblogg med fokus på det gröna. En skattskista full av recept på mat som krasar, smälter och exploderar av färg och gott samvete.” Goji Girl är en av Hötorgshallens favoritmatbloggar! Där kan du frossa i recept som alla är skapade av Goji Girl herself och dessutom helt vegetariska. En himmel för både vegetarianer och för dig som tror att vegetarisk mat är pastan utan såsen, eller tillbehören till grillkvällen, och behöver lite inspiration. Vad sägs

Favoritmatblogg: Goji Girl Läs mer »

Ju enklare något är desto bättre måste d

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien

Kockar och foodies upprepar det som ett mantra; råvarorna är det viktigaste i all matlagning. Ju enklare något är desto bättre måste de enskilda ingredienserna vara. När något är riktigt gott är en tillbaka på smörgåsnivå, det räcker att kombinera det med bröd och det är fortfarande det godaste som finns (Banh mi, skagentoast och hamburgare för att nämna några brödrätter). Dr Käse hos Fromageriet i Hötorgshallen tipsade om en sådan produkt, deras ricotta från

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien Läs mer »

Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano

I det nya numret av Hötorgshallens tidning, Hallen nr 9, delar fyra handlare med sig av sina favoritrecept just nu. Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi-rätt som med sin varma tomatsås med peperoncini matchar vädret alldeles utmärkt! Dessutom lär du dig göra egen gnocchi, en kunskap i klass med att ta körkort i vissa kretsar.. Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Prep time: 10 mins Cook time: 20 mins Total time: 30

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Läs mer »