Jordärtskocka på 3 sätt

Jordärtskocka – är den inte lite av en doldis? Det tycker vi det är dags att ändra på, för jordärtskockan går att kombinera till det mesta och smakar så otroligt gott. Här ger vi 3 tips på hur du kan äta den eller få in den i din matlagning.

#1. Rostad jordärtskocka – som tillbehör till det mesta

Istället för potatis, som krispig bonusgrej i din favoritsallad eller som snacks? Rostad jordärtskocka passar till det mesta och blir garanterat en ny favorit. Dessutom är det enkelt, såhär:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Skala skockorna. Skär dem i mindre bitar och pensla med olja. Bred ut dem på en ugnsplåt och strö över vanligt salt eller flingsalt.
  • Rosta i ugnen i ungefär 15-20 minuter tills de är mjuka och har fått lite färg.

Tips! Här kan du välja att skära dem i lite större bitar eller att skära dem i små tunna skivor och lägga ut dem separerat från varandra på plåten. Väljer du det senare blir de superkrispiga och passar i salladen eller som snacks!

#2. Gratäng på jordärtskocka och västerbottenost

Vintern är gratängernas primetime. Den här värmer magen och själen på samma gång. Servera gärna tillsammans med en färgglad sallad. Här hittar du receptet!

#3. Jordärtskockssoppa

Är du typen som gärna myser över en rykande och mustig soppa? Då kanske den här kan bli en ny del av din vardagsrepertoar, när du har tröttnat på potatis- och purjolökssoppan! Servera gärna med krispiga rostade jordärtsskockor eller något gott bröd.

Jordärtskocka
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 0,5 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • valfri mängd salt och peppar
  • valfri färsk krydda till garnering, beroende på säsong och tycke
Instruktioner
  1. Börja med att skala jordärtskockorna och potatisen och skär dem i bitar.
  2. Finhacka eller pressa vitlöken.
  3. Fräs ingredienserna i smör i en kastrull.
  4. Häll på vinet och låt hela kalaset koka ihop i någon minut.
  5. Häll sedan i vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om och låt koka i 15 minuter.
  6. Mixa soppan med en mixerstav eller i en blender/matberedare. Rör i grädden och värm lite till.
  7. Smaka av med salt och peppar. Mums!

 

Receptet är en omskriven version av detta.