Sensommar-strömming

Än är inte sommaren slut, eller hur? Här kommer ett ljuvligt recept på strömming som du serverar tillsammans med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos. Perfekt en sensommarkväll!

Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos
Serves: 4
Ingredients
  • STRÖMMING
  • 600-700 g strömmingsfiléer
  • 1 aska (33 cl) ljust öl
  • 1 tsk salt
  • 23 msk smör
  • 3 dl havregryn till panering</br></br>KARAMELLISERAD RÖDLÖK MED LINGON
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja + 1 msk smör
  • 1 msk socker (råsocker)
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • ½ dl lingon</br></br>POTATISMOS
  • 800 g mjölig potatis
  • ½ dl fet mjölk
  • 50 g smör
  • salt
  • nyriven muskotnöt
Instructions
  1. GÖR SÅ HÄR – STRÖMMING
  2. Dra skinnet av strömmings†léerna (om det inte gjorts).
  3. Lägg dem i marinaden
  4. Låt stå i kylen i cirka 3 timmar.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader.
  6. Ta upp strömmingen ur marinaden och vänd en †lé i
  7. taget i havregryn. Smörstek †filéerna i omgångar i en stor
  8. stekpanna tills de blir gyllen. Servera med lök och mos.</br></br>GÖR SÅ HÄR – KARAMELLISERAD
  9. Skala lökarna. Dela och skiva dem.
  10. Stek löken mjuk i olja och smör på medelgod värme under omrörning.
  11. När löken börjar bli genomskinlig och do‘ar gott, häll i sockret och rör tills det löser sig.
  12. Häll i vinägern och sjud tills den kokat ner. Smaka av med salt. Låt svalna lite och blanda ner lingonen.</br></br>GÖR SÅ HÄR – POTATISMOS
  13. Skala potatisarna och koka dem mjuka i vattnet. Häll av vattnet och låt ånga av. Värm mjölken i en kastrull.
  14. Pressa eller mosa potatis och med en potatispress eller stöt. Tillsätt den varma mjölken lite i taget. Tillsätt smöret.
  15. Smaka av med salt och muskot.