Salsa Verde på Tomatillos

Just nu finns det riktigt fina Tomatillos hos Sandins Frukt och Grönt! Vad är då en Tomatillo tänker du och rynkar på ögonbrynen? Jo — det är en växt från Mexico som påminner om den klassiska tomaten med den stora skillnaden att Tomatillos har ett mer buskigt växtsätt och dessutom har varje växt ett vackert skal runt sig. Det gör att frukten ser ut som vackra gröna lyktor som växer på trädet!  Men, tomatillos är inte bara en vacker frukt – den är också utmärkt saftig och god! Dessutom är den grunden till såsen salsa verde — en riktig hörnsten i mexikansk matlagning som passar till både kött, tacos eller som dressing till sallad.

Salsa Verde på Tomatillos
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Ingredienser
  • 300 g färska tomatillos.
  • 4 vitlöksklyftor med skal.
  • 2 jalapenos.
  • 1 Habanero - eller annan chili.
  • 1 silverlök.
  • Saften från en lime.
  • 1 dl vatten.
  • 1 kruka koriander.
  • Salt och peppar.
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 °C.
  2. Skala och skölj av dina tomatillos ordentligt.
  3. Skala och dela silverlöken i två.
  4. Lägg tomatillos, silverlök, vitlök och chilifrukter i en ugnsfast form.
  5. Sätt in ormen i ugnen och baka av tills tomatillosen börjar bli sotig ovanpå.
  6. Ta ut formenur ugnen och ta bort stjälkarna från chilin och skalet från vitlöken.
  7. Lägg allt i en matberedare och tillsätt saften från limen och koriander.
  8. Mixa ihop allt till en slät massa.
  9. Späd med vatten till önskad konsistens.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Häll över i en flaska och ha såsen i kylen.
  12. Vips - har du alltid salsa verde i kylen när taco-suget sätter in!