Rödbetsgnocchi med salvia, smör, basilika och marinerad kålrabbi

En rätt för dig som vill imponera på någon! Kombinationen av den syrliga och knapriga kålrabbin, det feta smöret och den lite tyngre gnocchin är grym. Mjölmängden kan variera beroende på vilken potatis du använder så ibland kan du behöva lite mer mjöl, ibland lite mindre. Prova dig fram, det är värt det. För det är så gott.

Rödbetsgnocchi med salvia, smör, basilika och marinerad kålrabbi
 
Portioner: 5
Ingredienser
  • 250 g potatis
  • 250 g rödbetor
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • ½ liter vetemjöl
  • 50 g smör
  • 10 hackade salviablad
  • ev. lite färskriven parmesan till servering


  • Marinerad kålrabbi
  • 1 kålrabbi
  • 3 msk god olivolja
  • saften från ½ citron
  • salt


  • Basilikaröra
  • 1 vitlökskly‰fta
  • 1 kruka basilika
  • 3 msk god olivolja
  • salt och peppar
Instruktioner
  1. Koka potatisen mjuk, skala den om du vill (jag brukar göra det). Koka rödbetorna i en annan kastrull tills de är helt mjuka. Spola dem under iskallt vatten och tryck ut dem ur skalet.
  2. Under tiden det kokar: Skala kålrabbin och skiva den i tunna skivor med en mandolin. Blanda kålrabbin med 3 msk olivolja och sa‰ en från ½ citron. Salta och ställ åt sidan.
  3. Skala och mortla eller hacka vitlöken med basilikan, både stjälkarna och bladen, till en grov röra. Tillsätt 3 msk olivolja, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Pressa potatisen genom en potatispress. Vispa den sedan med en ballongvisp till ett slätt mos.
  5. Mixa rödbetorna i en mixer eller med en stavmixer. Vänd ned i potatismoset och blanda ordentligt. Försök få bort alla klumpar.
  6. Knäck i ägget och 2 krm salt. Rör runt. Arbeta ned mjölet, men spara lite till utbaket. Arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Lägg degen på ett mjölat underlag och dela den i sex lika stora bitar. Rulla ut bitarna till rullar, skär dem i 2 cm långa bitar och tryck till dem med en ga™ffel.
  8. Koka gnocchin i saltat vatten, inte för många åt gången! De är klara när de ˆ lyfter upp till ytan. Ta upp med en hålslev.
  9. Bryn smöret tills det är gyllene och do‰ftar nötigt. Dra kastrullen från plattan och rör ner den hackade salvian.
  10. Lägg upp marinerad kålrabbi på en tallrik, toppa med gnocchin, på med brynt smör och till sist basilikaröran. Lite riven parmesan är gott att ha på.

Recept och bild ur Tidningen Hallen.

Det här receptet skickades även ut med vårt nyhetsbrev nyligen. Vill du också få ett recept i din inkorg varje vecka? Prenumera här!