Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano

I det nya numret av Hötorgshallens tidning, Hallen nr 9, delar fyra handlare med sig av sina favoritrecept just nu. Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi-rätt som med sin varma tomatsås med peperoncini matchar vädret alldeles utmärkt! Dessutom lär du dig göra egen gnocchi, en kunskap i klass med att ta körkort i vissa kretsar..
Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 200 g ricotta
  • 3 äggulor
  • 220 g vetemjöl tipo 00
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 krm riven muskot
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Tomatsåsen:
  • 2 burkar à 400 g hela tomater av hög kvalitet på burk
  • 1-2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 peperoncini (italiensk chili), urkärnad och finhackad
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Till serveringen:
  • pecorino romano, riven
  • 1 kruka basilika
Instruktioner
  1. Börja med tomatsåsen. Fräs vitlök i olivolja i en stor panna i cirka 1 min tillsammans med peperoncini.
  2. Dela tomaterna i 4 klyftor och lägg i pannan med spadet. Låt koka i ca 20 min tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  3. Blanda ricotta, äggulor, mjöl, parmesan, muskot, salt och peppar i en stor skål till en mjuk, fuktig deg.
  4. Häll ut blandningen på en mjölad arbetsyta och knåda i 3-5 min. Rulla sedan degen till en lång korv, tjock som en tiokrona, och skär i 1,5-2 cm stora bitar. Tryck försiktigt till med en gaffel för ett fint mönster på gnocchin.
  5. Koka gnocchin försiktigt i lättsaltat vatten i cirka 2 min tills de flyter upp. Ta upp gnocchin med en hålslev, lägg dem i tomatsåsen och värm upp.
  6. Lägg upp på tallrikar, strö över pecorino romano och garnera med basilika.