Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen.

Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016.

Shakshuka
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • DESSUTOM
  • 4 små ägg
  • 4–6 bollar labneh-ost eller 100 g fetaost
  • färsk koriander eller bladpersilja
  • lite chiliflakes
  • rostat bröd
Instruktioner
  1. GÖR SÅ HÄR
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
  5. Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
  6. Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
  7. Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
  8. Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
  9. Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.