Recept: Lakritskryddad rådjursstek från P&B Delikatesser

LakritspulverFör att kunna tillaga det här receptet behöver du lakritspulver, till exempel det här från Haupt Lakrits som går att köpa hos P&B Delikatesser i Hötorgshallen.

1-2 april pågår årets upplaga av Lakritsfestivalen. Lakrits kan vara så mycket mer än det där beroendeframkallande godiset som klistrar i tänderna. Lakrits i mat är inte bara gott, det sägs även vara nyttigt. Det finns studier som visat på att lakrits kan ha cancerförebyggande effekter.

1 KG – så mycket lakrits äter i genomsnitt varje svensk per år. Lakritskonsumtionen sägs vara 50-150% högre i övriga nordiska länder.

Här kommer ett recept från P&B Delikatesser på hur du tillagar en smaskig, lakritskryddad, rådjursstek med gräddsås, vitlöksfrästa kastanjechampinjoner och rostade rotfrukter.

Recept: Lakritskryddad rådjursstek
 
Ingredienser
  • Du behöver:
  • 6 kvistar färska rosmarinkvistar
  • 1,7 kg rådjursstek
  • 2 tsk lakritspulver
  • 6 kvistar timjan
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlök
  • 100g smör
  • 1 morot
  • 7 dl grädde
  • Salt och peppar
  • 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • olivolja
  • 300g kastanjechampinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
Instruktioner
  1. Gör så här:
  2. Gnid in rådjurssteken med lakritspulver, salt och peppar.
  3. Bryn i stekgryta så att den får en bra, mörk färg.
  4. Lägg i rosmarin, timjan, vitlök, moroten och hackad schalottenlök och låt puttra under lock.
  5. Häll på 1,5 dl vatten och låt det fortsätta puttra.
  6. Skala och klyfta rotsakerna och lägg på plåt, häll över olivolja och smaksätt med salt, peppar och ev. timjan eller andra färska kryddor. In i ugnen 225 grader tills de är lagom mjuka ca 20-30 min
  7. Skala och hacka vitlöken och fräs i smör och tillsätt sedan hela kastanjechampinjoner.
  8. Steken är klar när termometern visar 60 garder och ta ur grytan och låt den vila i folie.
  9. Sila av skyn och häll tillbaka i grytan, tillsätt grädde och låt det reducera lite. Vill du ha såsen tjockare så red av den.
  10. Smaksätt med salt och peppar.