Recept: Fisktaco av Jonas Dahlbom

fisktaco
Under Stockholm Food Week förra veckan visade stjärnkocken Jonas Dahlbom hur man lagar sina egna fisktacos med choritzo, picklade tomater och mild chilimajjo. Latinamerikanska Livsmedel säljer både majsmjölet och tortillapressen i gjutjärn som du behöver för att lyckas. Här kommer receptet!

food-week-hotorgshallen-3

Tortillapress i gjutjärn, 350 kr och Maseca Masa majsmjöl, 70 kr, hos Latinamerikanska Livsmedel.

food-week-hotorgshallen-17

Jonas Dahlbom förbereder sin live-cooking med fisktacos.

Fisktaco med choritzo picklade tomater och mild chilimajjo
Author: Jonas Dahlbom
Serves: 4
Ingredients
  • 300 gram Maseca Masa majsmjöl
  • 400 gram vatten
  • ½ tsk salt
  • 500 gram torskfilé
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm socker
  • olivolja </br></br>
  • 2 st lufttorkade Choritzo </br></br>
  • 200 gram vinbärstomater
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten </br></br>
  • 1 dl Majjo (Hellmans eller egen)
  • 1 msk sriracha
  • 2 pressade klyftor vitlök </br></br>
  • rökt mandel
Instructions
  1. Blanda majsmjöl, vatten och salt, låt stå i 30 minuter. Forma tacos med hjälp av en press och halstra i torr varm panna innan servering.
  2. Blanda alla torra ingredienser och gnid in torsken med det. Låt stå i 30 minuter.
  3. Stek i olivolja tills torsken nästan är färdig.
  4. Låt svalna och grovmosa försiktigt med en gaffel.
  5. Skär choritzon i tärningar och stek försiktigt i torr panna. Spara ”oljan” som bildas vid stekningen.
  6. Skiva lök och morot tunnt. Koka upp vatten, socker och ättika. Tillsätt tomater, lök och morot och koka upp. Kyl ner. Låt stå minst 4 timmar.
  7. Blanda Hellmans majonnäs (eller egen), sriracha och pressad vitlök.
  8. Riv rökta mandlar på finaste på rivjärnet. Strö det över tacon och garnera med färska örter.