Rågbrödspizza med sidfläsk eller päron

Finländarna kan det här med bröd. Deras bröddiskar går i helt andra toner än våra bleka varianter här i Sverige – mycket tack vare det klassiska rågbrödet. Rågbröd är dock inte lika kul när det har torkat och därför har Finska butiken tagit fram det här delikata receptet på rågbrödspizza gjort på just torkat rågbröd.

Så här säger Rosanna Stobin till Tidningen Hallen, nr 9 2016, med anledning av rågbrödspizzan:

”Rågbröd är världens mest naturliga grej i Finland, där äter folk det hela tiden varje dag. I Sverige har det blivit inne nu på senare tid, men för oss har det alltid varit populärt. Det här är en av vår familjs fredagsfavoriter, snabbmat när den är som bäst. Med rågbotten blir pizzan lite seg och kanterna krispiga, därför äts den med fördel för hand. Och den är lika god, om inte godare, kall.”

Rågbrödspizza med sidfläsk eller päron
 
Ingredienser
  • RÅGBRÖDSPIZZA MED TOMAT OCH SIDFLÄSK
  • 1 kaka Varrasleipä – torkat rågbröd
  • 3 msk färskost
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl emmentalerost, riven
  • 1 tomat, skivad
  • 2 tunna skivor av övermoget sidfläsk
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

  • RÅGBRÖDSPIZZA MED PÄRON
  • 1 kaka Varrasleipä – torkat rågbröd
  • 3 msk färskost
  • 3 msk pesto
  • 1 dl Aura blåmögelost, smulad
  • 1 litet päron, skivat
  • 2 msk solroskärnor
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
  1. GÖR SÅ HÄR, PIZZA MED TOMAT OCH SIDFLÄSK
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda färskost och tomatpuré och bred ut på brödet.
  4. Lägg på de övriga ingredienserna.
  5. Baka i ugnen i cirka 15 minuter.

  6. PIZZA MED PÄRON OCH AURA
  7. Blanda färskost och pesto och bred ut på brödet.
  8. Lägg på de övriga ingredienserna.
  9. Baka i ugnen i cirka 15 minuter