Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Recept: Böngryta med pastrami

Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker. Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här: ”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som […]

Recept: Böngryta med pastrami Läs mer »

Matlåda med ugnbakad zucchini och kycklingfärs

Nytt år, nytt jag, eller hur är det en säger.. Men istället för att skambelägga olika maträtter 2018 så kan en se det ur ett annat perspektiv, till exempel att en försöker laga mer mat från grunden i år. Då kan det väl inte gå lika fel med näringsinnehållet och dessutom blir det en stund egentid i köket då en bara skramlar, hackar och tänker på precis ingenting. Den första sessionen matmeditation kan exempelvis vara

Matlåda med ugnbakad zucchini och kycklingfärs Läs mer »

Nyårsdessert: Madeiramousse signerad Edward Blom

Det här är en liten återskapning av Hötorgshallens tjusiga nyhetsbrev. För visst följer du det? En gång i veckan bjussas det i nyhetsbrevet på topprecept som följer årstiderna och högtiderna. Ibland är det handlarnas egna recept och ibland är det ett guldkorn från Hötorgshallens prisbelönta magasin. Denna veckan var det en nyårsdessert i världsklass på menyn: Madeiramousse av matconnoisseuren Edward Blom. Skicka iväg ett mail med din mailadress till nyhetsbrev@hotorgshallen.se ifall du vill börja prenumerera.

Nyårsdessert: Madeiramousse signerad Edward Blom Läs mer »

Panettone, italiensk julkaka

På många håll i världen är panettone-kakan ett måste till jul, särskilt i Italien och Latinamerika. Att baka en traditionell kaka kan ta flera dagar, målet är en hög kaka som är lika delar saftig och luftig inuti så det krävs övning för att få till en perfekt panettone. Även ifall kakans historia sträcker sig ända tillbaka till romarriket började den bli riktigt populär i 20-talets Italien och staden Milano. Två bagare i synnerhet, Angelo

Panettone, italiensk julkaka Läs mer »

Sambandet är oklart - bortsett från den lo

5 av våra efterrättsfavoriter

Att runda av en måltid med någon smarrig dessert blir ett trevligt sätt att förlänga tiden man har tillsammans runt matbordet. I dessert-älskar-anda tänkte vi påminna om några av våra efterrättsfavoriter. Hoppas att du hittar en ny favorit! Chokladkaka med grön matcha och umeshu Matcha är enkelt förklarat; grönt te i pulverform och en superingrediens i desserter. Sambandet är oklart – bortsett från den logiska förklaringen att det är tacksamt att kombinera något onyttigt med

5 av våra efterrättsfavoriter Läs mer »

Grönkålssoppa med merguez-korv

En härlig höstsoppa på mättande grönkål och färgstark merguez-korv. La Gazelle säljer hallentillverkade merquez-korvar gjorda på lammkött och kryddade med bl a spiskummin, vitlök och harissa. Vintips till den här rätten är en fyllig italienare, Valpolicella Ripasso, till exempel. Serves: 4 Ingredients 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 200 g färsk grönkål 1 dl vitt vin, alt vatten 7 dl stark kycklingbuljong salt och nymalen svartpeppar </br> Till servering: 1 merguezkorv gärna lite

Grönkålssoppa med merguez-korv Läs mer »

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden ”Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod. Ungefär detsamma händer när du serverar den här

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Läs mer »

Superenkel höst-pasta med smak av svamp och tryffel

Den här pastarätten går både snabbt och är lite vardagslyxig – perfekt att servera en fredagskväll ihop med ett glas rött. Ingredienserna hittar du förstås i Hötorgshallen. Superenkel höst-pasta med smak av svamp och tryffel Serves: 4 Ingredients 400 g pappardelle eller tagliatelle 3–4 vitlöksklyftor, tunt skivade 500 g svamp, vi valde kantareller och skogschampinjoner 5 msk olivolja extra virgin ca 1 dl pastavatten 2–4 msk vit tryffelolja ca 1 dl riven parmesanost finrivet skal

Superenkel höst-pasta med smak av svamp och tryffel Läs mer »

Mustig gulaschgryta med högrev

En stor gryta med värmande gulasch räcker hela söndagen och kanske även in på måndag och tisdag nästa vecka. Gulasch är en sådan rätt som blir godare när den får stå till sig och alla smakerna blandas och går in i varandra. Servera med ungerska pastagryn, eller tarhonya som de heter, gjorda med ägg, det blir som en slags risotto som suger upp all sås på ett utsökt vis. Recept på gulaschgryta hittar du här

Mustig gulaschgryta med högrev Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 2 – Pizzaring

Igår gick vi igenom grunderna i hur du bakar den perfekta pizzadegen. Idag gör vi något tjusigt av den, närmare bestämt en pizzaring. Knåda ut degen, antingen med fingrarna eller med en kavel. Placera en skål i mitten. Lägg rökt skinka och mozzarella längs med skålen. Du kan även lägga salami eller gruyère, torskrygg eller lammkött, poängen är att här kommer fyllningen ligga. När du lagt din valda fyllning kring skålen så häller du över

Sandors pizza-skola, del 2 – Pizzaring Läs mer »