Fira vegetariska dagen med bloggens mest populära vegetariska recept

Idag den 1 februari är det den Vegetariska dagen i Sverige. Vi tycker förstås att vegetariskt kan man äta varje dag, hela året runt. Men om du verkligen ska göra det någon dag, så är det alltså idag.

Bloggen rymmer en hel del smarriga vegetariska recept (som till exempel hur du gör en grekisk linssoppa, morots- och halloumibiffar och grönkålschips med parmesan). Men vårt absolut mest populära recept när det kommer till de vegetariska är det som handlar om hur du gör pizza med svartkål, potatis och parmesan.

Pizza med svartkål, potatis och parmesan
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • DEG
  • ½ pkt färsk jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
  • 1 tsk salt

  • TOPPING
  • 150 g svartkål
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 8 potatisar
  • 1 ½ dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad färsk timjan
  • 300 g mozzarella
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt och nymald svartpeppar
Instruktioner
  1. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ihop med vatten.
  2. Arbeta in olivolja och mjöl till en smidig deg. Arbeta in salt mot slutet.
  3. Täck med plast och låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.
  4. Förbered toppingen. Ansa och skär svartkålen i bitar. Blanchera snabbt i saltat vatten, skölj i kallt vatten.
  5. Strimla löken och stek långsamt i smör tills den är mjuk och gyllenbrun.
  6. Skiva potatisen tunt strax innan degen formas till pizzabottnar.
  7. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar.
  9. Forma till platta pizzabottnar med hjälp av händerna.
  10. Toppa med ett lager creme fraiche, svartkål, potatis, timjan, riven parmesan och mozzarellabitar. Strö över salt och peppar.
  11. Baka 2 pizzor i taget på baksten eller plåt. Baka ca 10 minuter.

Foto: från Hallen nr 4. Styling av Tove Nilsson, foto av Roland Persson.