Tryffelkaninen, Edward Blom och Roberto Mancinelli

tryffelkanin roberto l loretta
Medan vår nionde tidning av Hallen är i full produktion så ligger åttan kvar i Hötorgshallen och väntar på att bli medplockad hem. Visserligen finns det inte så många ex kvar – kombinationen gratis och fantastiskt innehåll är ju trots allt vinnande. Ifall ni inte hinner få tag på ett exemplar innan de tar slut lägger vi nu upp detta fantastiska recept på bloggen. Det är som direkt hämtat ur Historieätarna, lika delar frestande och upseendeväckande.

Tryffelkanin
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 kanin på ca 1 ½ kg (vägd före urbening)
  • 300 g kycklingbröst
  • ca 100 g rå korv (2 st) av salsicciatyp
  • 50 g långlagrad parmesanost, riven
  • bladen från 1 kvist färsk rosmarin,
  • hackade
  • svart tryffel, 30 g till fyllningen samt
  • ytterligare ca 20 g till dekoration
  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar, nymortlad
  • steksnöre
  • olivolja
  • smör
Instructions
  1. Be din kötthandlare bena ur kaninen. Se till att du får med inälvorna och så mycket putsbitar av kaninköttet som möjligt (t ex från benen). Ju fler putsbitar, desto mer kaninsmak även i fyllningen.
  2. Mal putsbitar, lever och hjärta tillsammans med kycklingbröst och korvar till färs i en köttkvarn. Mal även med ost, rosmarin och tryffel. Blanda sedan ner äggen i färsen till en smet.
  3. Fläk upp kaninköttet till en avlång ”platta”. Salta och peppra, bred ut smeten över köttet. Rulla ihop och bind samman kaninen med steksnöre, så att den blir som en tjock korv. Bryn i stekpanna med olivolja och lite smör, så den får en fin yta.
  4. Lägg rullen i en avlång ugnsform, smord med olivolja. Tillaga i ugnen i 180–200° i ca 35 minuter. Låt vila under folie 5 minuter.

Kaninköttets förmåga att dra till sig smaker gör det perfekt att kryddas med tryffel. Krögaren Roberto Mancinelli (restaurangen Roberto e Loretta i Rom) ställer sitt recept till förfogande i Edward Blom och Gunilla Kinn Bloms kokbok Kokkonst för livsnjutare:

Serveringstips:
Servera kaninen i skivor och dekorera med tryffelskivor. På Roberto e Loretta serveras kaninen med nedkokt sky. Förslag på tillbehör: smörkokta sockerärter, jordärtskockspuré eller svartrötter och hårdstekt svamp.