Nitritfri gråsaltad julskinka från Finska Butiken


Den traditionella julskinkan är för många av oss svenskar självklart rosa. Men faktum är att den från början är grå. I modern tid har man sedan börjat tillsätta nitrit som gör att skinkan får sin rosa färg. I Finland saltar man skinkan utan nitrit. Det kallas att gråsalta skinkan eftersom skinkan inte får samma röda färg.

– Förr i tiden gråsal­tade man skinkorna även i Sverige. Nitriten är alltså ett ganska modernt påfund. Det diskuteras ganska mycket om att nitrit inte är nyttigt i stora mängder, så där­för kan man säga att den gråsaltade skinkan är litet nyttigare än den rödsaltade skinkan, förklarar Rosanna som tillsammans med sina systrar och mor äger Finska butiken i Hötorgshallen.
Finska butiken säljer både råa och färdigbakade gråsaltade skinkor till jul, helt utan nitrit.

Så tillagar du finsk gråsaltad skinka i ugn:

1. Värm upp ugnen till 125°C.
2. Skölj av skinkan med kallt vatten och torka av den med papper.
3. Behåll nätet på och ställ in skinkan med svålen uppåt på ett galler i ugnen.
4. Tillsätt ca 1 dl vatten i en ugnsform och ställ den under gallret.
5. Stick in en stektermometer så att spetsen kommer in i mitten av skinkan och baka skinkan tills termometern visar 75°C. Räkna ca 60-70 min/kg.
6. Ta ut skinkan och låt svalna. Ta därefter bort nätet försiktigt, och griljera efter smak. Av vätskan som har runnit ner i ugnsformen kan du reda en sås.

Traditionell griljering
1. Vispa ihop en äggula med 3-4 msk stark finsk senap och 1 msk honung.
2. Pensla skinkan med blandningen och strö över litet skorpmjöl.
3. Stick in hela nejlikor.
4. Griljera i 230 grader tills ytan är vackert gyllenbrun, ca 10-15 min.


Servera på en skiva kavringbröd med en klick senap.