Cannelloni på left over-korv

Ny basvara att ställa i skafferiet: cannelloni-plattor! Denna torrvara går ju nämligen att kombinera med det godaste (ok, mest ekonomiska och potentiellt godaste som finns): rester!

Matsvinn är dumt och kostsamt för miljön. Cannelloni är gott. Det här receptet är med andra ord fullkomligt genialiskt. Riv över parmesan, prästost eller taco-ost (beroende på vad du har i kylen) så har du en perfekt onsdagsmiddag i november med ljumma italienska influenser.

Cannelloni på left over-korv
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 4-6
Ingredienser
  • 250 g korvfärs eller överbliven korv, skivad
  • 50 g rökt sidfläsk, tärnat
  • 50 g kycklinglever
  • ½ dl olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 röd chili, urkärnad och hackad
  • 250 g krossade tomater
  • 1 lagerblad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 12 färska lasagneplattor
  • 6 salviablad
  • 6 små soltorkade tomater
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • BECHAMELSÅS
  • 2 msk smör
  • 2–3 msk vetemjöl
  • 5 dl miölk, 3 %
  • salt och nymalen vitpeppar
  • en nypa muskotnöt
  • BÖNSALLAD
  • 2 msk olivolja
  • ½ citron, skal och saft
  • 1 tsk dijonsenap
  • en nypa strösocker
  • 150 g haricot verts, kokta
  • 150 g vaxbönor, kokta
  • 100 g gröna sojabönor
  • ½ –1 rödlök, finskivad
  • salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Fräs korv, fläsk och lever i olja i en gjutjärnsgryta.
  3. Låt lök, vitlök och chili fräsa med ett par minuter.
  4. Tillsätt tomater, lagerblad, vin och ev. en skvätt vatten.
  5. Koka ihop cirka 15 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjöl och tillsätt mjölk.
  8. Koka ett par minuter under omrörning.
  9. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  10. Dags att lägga ihop allt. Lägg ut lasagneplanor på en rad. Klicka 1 msk korvsås på varje platta. Lägg därefter på ett salviablad och soltorkad tomat.
  11. Rulla ihop plattorna till rör och fyll en smord ugnsfast form med prydliga rader.
  12. Häll över béchamelsås och parmesan.
  13. Gratinera mitt i ugnen 25–30 minuter eller tills pastan fått en vacker yta.
  14. Gör bönsalladen medan lasagnen är ugnen. Blanda olja, citronskal och citronsaftsaft med senap och socker.
  15. Lägg nykokta bönor och rödlök i en rymlig skål.
  16. Slå över vinägretten och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra en stund i rumstemperatur.

Styling och receptbearbetning: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom. Receptet är av Taylor and Jones ur tidningen Hallen nr 11.