Ett mästerprov kan visserligen kännas lite avskräckande men att koka din egen buljong behöver inte vara jättesvårt. I varje nummer av Hötorgshallens tidning Hallen finns det ett avsnitt som heter Matakademin och i det nyaste numret kan du lära dig att koka just buljong tillsammans med Latinamerikanska livsmedel.
Så här gör du:
Koka din egen buljong
Ingredienser
- Ben/märgben
- Morötter
- Kålrötter
- Gul lök
- Vitlök
- Vitpeppar
- Oregano
- Timjan
- Tomatpuré
- Lagerblad
Instruktioner
- Börja med att rosta benen i ugnen på 225 grader så att de får färg (15-20 min).
- Medan du väntar på att benen ska rostas, skala och skär vitlök, gul lök, morötter och kålrot i grova bitar.
- Ta ut benen ur ugnen, häll över grönsakerna och tomatpuré och rör om. Rosta i ytterligare 5-10 min.
- Häll allt i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av skyn. Häll i vitpeppar, lagerblad, oregano och timjan och koka/sjud fonden på låg temperatur i 5-6 timmar.