Helgrillad majskyckling med baconlindad sparris


I det nyaste numret av tidningen Hallen så bjuder Hellbergs på en härlig, grillad majskyckling med citronsmör, potatispuré, baconlindad sparris och rostad vitlökscreme. En hel kyckling i en hel söndagsmåltid, komplett med vårsparris och allt.

Majskycklingen hos Hellbergs är en storfavorit hos stammisarna. Den kommer från ett familjeföretag i skånska Munka-Ljungby. Björn Olsson köpte sina första gäss redan som åttaåring och Viking Fågel etablerades 1994. Produktionen är klimatsmart och tar största möjliga hänsyn till fjäderfänas levnadsförhållanden. När du väljer majskycklingen från Hellbergs så har du helt enkelt full koll på matens ursprung och miljöpåverkan.

Helgrillad majskyckling med baconlindad sparris
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 1st majskyckling (Viking fågel från Hellbergs
  • fågel och vilt)
  • salt och peppar
  • CITRONSMÖR
  • 150 g smör
  • 1 st citron
  • 1 tsk salt
  • POTATISPURÉ
  • 700 g potatis
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl riven parmesan
  • salt och malen vitpeppar
  • BACONLINDAD SPARRIS
  • 20 gröna sparrisar
  • 8 skivor bacon
  • ROSTAD VITLÖKSCREME
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 tsk honung
  • 3 dl färskost
Instructions
  1. GÖR SÅ HÄR: CITRONSMÖR
  2. Riv det yttersta skalet på citronen.
  3. Pressa ut saften och blanda ner i smöret.
  4. Salta smöret.
  5. Rör ihop alla ingredienserna.
  6. KYCKLING
  7. Ta fram kycklingen i rumstempertaur. tvål timmar innan du ska tillaga den.
  8. Sätt ugnen på 250grader.
  9. Salta och peppra kycklingen på in- och utsidan.
  10. Blanda ihop smöret och gnid in kycklingen på in- och utsidan.
  11. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen, sänk värmen till 175 grader.
  12. Ös kycklingen med vätskan som bildas i den ugnsfasta formen var 20:e minut så håller sid fågeln saftig. Räkna ungefär med en halvtimme per kilo eller till innertempen i låret har nått 72grader. Man kan också sticka fågeln för att se om den är klar. Då köttsaften är helt klar utan någon inslag av rosa färg är kycklingen klar. Låt kycklingen vila minst 20 minuter innan ni skär i den så köttsafterna får sätta sig.
  13. POTATISPURÉ
  14. Skala och koka potatisen mjuk.
  15. Häll i varm mjölk och grädde samt smör och mosa potatisen.
  16. Rör om tills det blir en puré.
  17. Blanda ner hackad basilika och parmesan.
  18. Smaka av med salt och vitpeppar.
  19. BACONLINDAD SPARRIS
  20. Bryt av den träiga delen av stjälken genom att böja sparrisen lätt, då går den av där den träiga delen börjar.
  21. Sätt tugnen på 225 grader. Linda in 4-5 gröna sparrisar i 2 skivor bacon per packet.
  22. Baka i ugnen tills baconet fått färg och sparrisen är mjuk, 20–30 minuter.
  23. ROSTAD VITLÖKSCREME
  24. Rosta vitlöken med skal i ugnen tills den är mjuk och fått brun färg, ca 25 minuter på 175 grader. Tryck sedan ut vitlöken ur skalen.
  25. Hacka eller mixa vitlöken och blanda med färskost naturell, honung salt och peppar.