Grönkålssoppa med merguez-korv

En härlig höstsoppa på mättande grönkål och färgstark merguez-korv. La Gazelle säljer hallentillverkade merquez-korvar gjorda på lammkött och kryddade med bl a spiskummin, vitlök och harissa. Vintips till den här rätten är en fyllig italienare, Valpolicella Ripasso, till exempel.


 
Portioner: 4
Ingredienser
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 200 g färsk grönkål
  • 1 dl vitt vin, alt vatten
  • 7 dl stark kycklingbuljong
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Till servering:
  • 1 merguezkorv
  • gärna lite riven parmesan eller annan lagrad ost
Instruktioner
  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Riv bort bladen i mindre bitar från den hårda stjälken på grönkålen. Hacka kålbladen.
  3. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lökhacket lätt utan att det tar färg.
  4. Tillsätt grönkålen och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
  5. Häll i vinet och låt det koka ett par minuter på hög värme utan lock. Slå i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
  6. Mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Skär korven i skivor och stek den krispig och servera i soppan.

 

Recept och bild från Hallen #9.