Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj

Sommar i pajformat! Den här somriga pajen tillagas på rabarber och jordgubbar och är dessutom glutenfri. Serveras ihop med vaniljsås eller vaniljglass.

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj
 
Portioner: ca 10 bitar
Ingredienser
  • 150 g smör
  • 1 ¾ strösocker
  • 2 dl havremjöl, eller mixade havregryn
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 ½ dl majsstärkelse, maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 rabarberstjälkar
  • 2 dl jordgubbar
  • 2 msk strösocker
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop smör, socker, havremjöl, mandelmjöl, maizena och vaniljsocker till en smulig deg.
  3. Tryck ut hälften av smuldegen i en pajform ca 22-24 cm i diameter.
  4. Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor, snoppa och skiva jordgubbarna.
  5. Vänd bitarna i strösockret och fördela över pajbotten. Fördela resten av smulorna över rabarbern och jordgubbarna.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 min. Lägg aluminiumfolie över sista 10 minuterna om det behövs. Ta ut pajen och låt svalna något.

Recept från tidningen Hallen nr 10. Av Elisabeth Johansson. Foto Klas Sjöberg.