Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche

I nya numret av Hallen (som finns att plocka med hem gratis i Hötorgshallen), tipsar Melanders om sommarmaten nr 1: grillad aborre. Dessutom bjuds det på ett härligt recept som förtjänar att digitaliseras så att ni kan hitta ingredienserna enkelt i mobilen när ni är och handlar, så här kommer det:
Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 600 g abborrfilé med skinn, fjällad
  • (cirka 150 g per person)
  • 12 gröna sparrisar
  • 4 skivor serranoskinka, inte för tunna
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 msk riven pepparrot
  • ½ citron, rivet skal
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • kokt dillslungad färskpotatis
Instruktioner
  1. Vispa crème fraiche med elvisp eller i matberedare tills den är fluffig.
  2. Blanda i finriven pepparrot och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
  3. Skala och skär av nedre delen på sparrisen. Fördela sparrisen tre och tre och linda in i en skiva serranoskinka per knippe.
  4. Lägg sparrisen på grillen, men inte i mitten där det är som varmast, utan gärna lite vid sidan av. Låt ligga cirka 5 minuter på varje sida, tills skinkan är lite knaprig och sparrisen är genomstekt.
  5. Salta och peppra fiskfiléerna, lägg med skinnsidan ner på grillen. Pensla försiktigt med olja. Vänd efter 1–2 minuter.
  6. Servera med färskpotatis, citron- och pepparrotscrème fraiche och fräsch sallad.
  7. Tips
  8. Det går lika bra att låta sparrisen stekas i ugnen på 175 grader och steka abborrfiléerna i stekpanna eller grillpanna om du inte har en grill.

Styling och receptbearbetning: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom.

svensk sommar mat sommarmat
Somriga skärgårdsdrömmar som passar utmärkt till aborren hos Jenny, Kiko och Sanna.