ånga är på landet och fångar sin föda i urti

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen)

fiska landet smorstekt oring 1
Sommar, sol (en och annan regnskur), spegelblanka sjöar och fiskestången vajandes i cykelkorgen. Många är på landet och fångar sin föda i urtida manér. Men hur tillreder man egentligen fiskelyckan? Följ med på en tur till landet och in i köket. Spöfiskad öring står på menyn.

fiska landet smorstekt oring 2
Vilda julibuketter, ni är sommarens stjärnor.

fiska landet smorstekt oring 3
Gummistövlarna är återigen på. Kom ihåg att smyga försiktigt fram till sjön för att inte skrämma undan fisken.

fiska landet smorstekt oring 4
Lantliga kök får vara precis så operfekta de vill.

fiska landet smorstekt oring 5
Börja med att rensa fisken och avlägsna fram- och bakdelen. Skölj i vatten och låt torka lite på hushållspapper.

fiska landet smorstekt oring 6
Ett tips är att klippa bort fenor med en sax, är både enklare och effektivare än med kniv. Mindre farligt iallafall.

fiska landet smorstekt oring 7
Snitta lätt på utsidan så blir fisken genomstekt fortare och absorberar mer smör och kryddor.

fiska landet smorstekt oring 8
Rulla i mjöl (med salt och pepper i).

fiska landet smorstekt oring 9
Och stek i en rejäl klick smör.

fiska landet smorstekt oring 10
Låt puttra på medelsvag värme tills de är gyllenbruna på ena sidan – vänd sedan. Cirka 4 min men beror på fiskens storlek och spisens styrka.

fiska landet smorstekt oring 11
Knaprigt, smörstekt, himmelskt.

fiska landet smorstekt oring 12
fiska landet smorstekt oring 13
In med rejäl klick gräddfil och låt puttra någon minut.

fiska landet smorstekt oring 14 fiska landet smorstekt oring 15
Klipp och strössla över lite gräslök för perfekta sommarsmaker.

fiska landet smorstekt oring 16
Njut i sann landet-anda!

Ifall fiskelyckan uteblir har Hötorgshallen öppet hela sommaren med dagsfärsk fisk hos fiskehandlarna Hav, Melanders och Fiskeläget. Våga fråga, personalen är lika kunnig som kreativ. Imorgon har vi öppet mellan 10-18, vi ses!