Fira valborg med en klassisk söndagsstek

Vad är svensk husmanskost och hur förhåller vi oss egentligen till traditioner? Portersteken är en rätt som vi rent historiskt kopplar till den klassiska söndagsmiddagen. Men även om denna rätt ätits i svenska hem sedan 1900-talet kan man se tydliga spår från den franska traditionen att servera en stek som en centerpiece och tranchera den vid bordet. När portersteken först kom var det alltså ett helt nytt sätt att servera och äta som vi i Sverige tidigare aldrig hade sett. En trend som vi snabbt som attan tog till oss och kom att kalla vår egen. Ofta är det ju så, både med mat och med annan kultur för den delen — att vi i Sverige influeras och inspireras av andra och sedan vips har dessa främmande smaker, råvaror och traditioner blivit våra.

Som valborg till exempel, kanske den mest svenska hötid vi har? Nja, det är faktiskt en tysk tradition som vi började fira först på medeltiden då Sverige kristnades. Då var det helgonet Sankta Walpurgis man firade genom att samlas utomhus och tända stora bål och brasor. Men det sägs också att valborg är en symbol för vårens intåg, genom att man eldar gammalt hö, gräs och grenar och gör plats för ny grönska.

Men vad äter man på valborg då? Här är det lite skralare med traditionerna faktiskt. Men misströsta inte, eftersom det inte finns någon given valborgsrätt står den kulinariska dörren på vid gavel. Sugen på kött? Bjuda på veganskt? Är det dags för en värmande gryta eller är det kanske rent av dags för årets grillpremiär?

Vi på Hallen tycker som bekant om enkla och schysta recept där råvaran får stå i fokus. Varför inte då ta en klassisk helgrätt och servera den på en högtidlig måndag? Vi introducerar därför den nya svenska klassikern: Valborgssteken.

 

Hallens Valborgsstek
 
Portioner: 6-8
Ingredienser
  • KÖTTET
  • 1–1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår, högrev eller bogstek.
  • 1 flaska porter eller mörkt öl
  • 0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5–6 enbär
  • 2–3 köttbuljongtärningar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • SÅSEN
  • 8 dl sky
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
Instruktioner
  1. KÖTTET
  2. Välj en gryta så att köttbiten med termometer precis får plats.
  3. Skär lök och vitlök i grova bitar.
  4. Häll i porten, saft och soja.
  5. Lägg i buljongtärningar, vitlök, lök och kryddorna i grytan och låt det koka upp.
  6. Lägg ner köttet i porterbuljongen och låt sakta sjuda under lock.
  7. Vänd på steken efter cirka 45 minuter.
  8. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i tjockaste delen av köttet.
  9. Ta grytan från värmen när innertemperaturen är 75 grader.
  10. Låt steken ligga kvar tillsammans med skyn i grytan i cirka 20 minuter innan köttet skärs upp.
  11. SÅSEN
  12. Sila skyn från köttet och häll den i en kastrull.
  13. Häll grädde i en skål och vispa ner mjölet, lite i taget.
  14. Vänd sedan ner blandningen tillsammans med skyn i kastrullen.
  15. Låt såsen sakta sjuda i minst 10 minuter.
  16. Njut av köttet och såsen tillsammans med ugnsrostad potatis och trevligt sällskap.