Feijoada, Brasiliansk böngryta med chorizo och fläsk, recept

Feijoada är något utav Brasiliens nationalrätt. Basen är svarta bönor och sedan förekommer även chorizo, kassler, apelsiner och lagerblad i blandningen.

Ursprungligen kommer grytan från Rio de Janeiro och den äts vanligtvis på onsdagar och lördagar. När den serveras så läggs köttet ibland åt sidan och bönorna och riset serveras för sig, därför brukar en koka allt kött på ena sidan av kastrullen. Resultatet är en mustig och mättande gryta som vissa menar  mår bra av att stå till sig några dagar i kylen.


De svarta bönorna kommer från det välkända märket Combrasil och finns hos Latinamerikanska Livsmedel på Hötorgshallens nedre plan. I veckan får de dessutom in en lufttorkad chorizo som är supergod att skiva ner i kastrullen hälsar Tolga.

Feijoada, Brasiliansk böngryta
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 8
Ingredienser
  • 1 kg svarta bönor
  • salt
  • 500 g rimmad oxbringa
  • 200 g kassler
  • 300 g chorizo
  • 2 apelsiner
  • 2 lagerblad
  • finmalen svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk smör
  • 1 dl olja
Instruktioner
  1. Lägg bönorna i blöt i cirka 1 dygn i lättsaltat vatten.
  2. Blötlägg även oxbringan i kallt vatten över natten.
  3. Lägg bönora, köttet och korvarna i en stor gryta. Täck med vatten.
  4. Pressa apelsinjuicen och tillsätt lagerblad och svartpeppar.
  5. Skala och dela den ena löken. Lägg den i grytan.
  6. Koka på svag värme i minst 2 timmar.
  7. Plocka upp köttbitarna när de känns lagom möra och skär dem i skivor eller tärningar.
  8. Skala och finhacka den andra löken och pressa över vitlöken. Fräs i smör.
  9. Tillsätt rikligt med olja. Koka ihop en kort stund. Tillsätt detta i grytan, rör om.
  10. Ta upp några skopor bönor, mosa dem och använd som redning i grytan.
  11. Lägg slutligen ner korvarna och köttetet, 15-20 minuter före servering.
  12. Servera med ris, grönsallad och gärna några apelsinskivor.