ns kundtidning nr 3, 2014, får du följa med

Recept: rapphöna med ugnsbakad potatis och stuvad spenat

rapphund
Vad passar väl bättre en dyster novemberkväll än en mör rapphöna med timjankryddiga potatisklyftor och stuvad spenat som smälter på tungan? Ett glas fylligt rött vin på det, och du har ett riktigt bra middagsalternativ till fredagstacosen.

rappjagare
I Hallens kundtidning nr 3, 2014, får du följa med vinmakaren Joao Portugal Ramos på jakt efter rapphönor på hans gård i Alentejo, Portugal. Bra inspiration inför höstmåltiden!

rapphonor

Recept rapphöna för 4 personer

  • 3 rapphönor i bitar
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 2 msk vårlök i vinägrett
  • 1 msk sojasås
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl whisky
  • olivolja
  • salt och peppar
  1. Marinera rapphönorna i vitlök, lök, vitt vin och salt över natten.
  2. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme i en stor ugnsfast gryta tills de mjuknat. Tillsätt rapphönorna och stek i ugnen på 225 grader i cirka 1,5 timmar. Häll på lite av marinaden, whiskyn och sojasåsen. Smaka av med salt, peppar och vårlöken i vinägrett.

Stuvad spenat

  • 200 –300 gram färsk bladspenat
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk mjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ krm riven muskot
  1. Koka upp 0,5 dl vatten och tillsätt spenaten. Rör om så att bladen tappar spänsten. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  2. Hacka spenaten.
  3. Värm olivolja i en kastrull.
  4. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt mjölken och rör om. Låt stuvningen puttra i minst 5 minuter och rör då och då.
  5. Tillsätt spenaten och koka upp och låt koka någon minut.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.

Ugnsbakad potatis

  • 800 g fast potatis med skalet kvar
  • olivolja
  • färsk timjan och/eller rosmarin
  • salt och peppar
  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Häll oljan i en bunke och blanda i örterna. Dela potatisen i halvor och blanda ner i oljan.
  3. Ugnsbaka potatisen i ca 25 min.
  4. Salta och peppra.

Serveringstips: chutney från Hötorgshallen.

Foton: Anders Bergersen.