El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis


Morötter, champinjoner, potatis, selleri, doften av vitlök, kummin och mustig oregano.. Den här ugnsbakade lammrätten med Algeriska anor bjöd Mahieddine på i Hötorgshallens tjusiga tidning Hallen nr 12. Passa på att plocka med ett nummer hem innan den nya tidningen anländer.

Detta är en perfekt vardagsrätt som också gör sig utmärkt i lunchlådan hela veckan! Eller, så länge den inte tar slut alltså.

El meshwi à l’algérienne
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1 ½ kg benfri lammstek
  • 2 lökar
  • 3 morötter
  • 3 mellanstora potatisar
  • 1 stjälk selleri
  • 3 tomater
  • 6 champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
Instruktioner
  1. Värm ½ dl olivolja i en stekpanna och grilla eller stek köttets alla sidor under 15 minuter.
  2. Lägg köttet i en ugnsform penslad med olivolja och pensla köttet med resten av oljan.
  3. Tillsätt alla kryddor på köttet. Skär alla grönsaker i större bitar och lägg dem i ugnsformen. Tillsätt ½ liter vatten.
  4. Stek i ugnen i 200 grader under 40 minuter.
  5. Servera med harissa i en liten skål på sidan. Smaklig måltid!

Recept: Lena Söderqvist. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.