En prima pavlova


Om du är på jakt efter en riktigt somrig efterrätt har du hittat rätt. Pavlova är en mumsig marängbakelse som toppas med vispgrädde och frukter och/eller bär. Marängen ska vara hård på utsidan men mjuk på insidan. Några varianter är till exempel att toppa den med lemon curd, passionsfrukt eller, som den här delikata pavlovan jag avnjöt i Warszawa, med jordgubbar!

warszawa-91
warszawa-7.6
Bakelsen har fått sitt namn efter prima ballerinan Anna Pavlova som reste jorden runt med sina balettkjolar. Och visst ser den ut lite som en prima ballerina, pavlovan. Anna Pavlova kom från Ryssland men det råder delade meningar om vilket land som pavlova-bakelsen härstammar från. Både Australien och Nya Zeeland har angett den som sin nationalrätt.

pavlova
Passar utmärkt med en syrlig lemonad (kanske en lavendellemonad?), hemmagjort iste, örtdryck eller bara en kopp rykande kaffe. Mums! Ingredienserna hittar du förstås i Hötorgshallen!