Efterrätt

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta

Dadlar har funnits i mellanöstern i över 6000 år. De växer i klasar på en palm som kan bli över 35 meter hög och uppskattas för sitt näringsrika innehåll och sin söta smak. I början av 1900-talet åts dadlar traditionellt i stora mängder till jul, men den vanan har minskat. Dadeln har blivit ersatt av fikonet enligt handeln. Däremot har dess popularitet som ingrediens ökat markant. Tack vare sin rika smak och konsistens passar de […]

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta Läs mer »

Enkla och nyttiga raw food-chokladbollar med havssalt och kokosolja

Chokladbollen är den ursprungliga no bake-desserten och om du byter ut smöret mot kokosolja så faller den inom kategorin rawfood. Då blir det en kokosboll ända in i smeten. Lägg till lite salt så blir bollarna sanslöst goda, havssalt förstärker chokladsmaken och i sin tur hela upplevelsen. Här kommer receptet så att du kan bunkra upp inför chokladbollens dag på torsdag: Enkla och nyttiga rawfood-chokladbollar med havssalt Prep time: 35 mins Total time: 35 mins

Enkla och nyttiga raw food-chokladbollar med havssalt och kokosolja Läs mer »

Rosa granité för ljumma balkongkvällar

Granité är en variant på sorbet, en sval och fräsch dessert som passar bra efter en tyngre middag. Perfekt för ljumma sommarkvällar på balkongen! Det här receptet publicerades i tidning Hallen nr 12, 2016.   Gin & tonic-inspirerad pink granité Serves: 6-8 Ingredients 2 dl vatten 2 dl socker 0,75 dl rosa grapejuice 4 dl Fentermans tonic med rossmak 1 dl gin, Jinzu eller någon annan kvalitetsgin 1 liten skvätt granatäppeljuice, ger en vacker färg

Rosa granité för ljumma balkongkvällar Läs mer »

Mazarinkaka med citron och kardemumma

Fantasires iväg till sommaren litegrann med den här supersomriga mazarinkakan. Lättlagad och extremt saftig, med smak av citron och kardemumma. Publicerades i Hallen #6, 2015. Mazarinkaka med citron och kardemumma Ingredients 4 PORTIONER 200 g mandelmassa 100 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl fint råströsocker 2 ägg 1 msk hel kardemumma finrivet skal av 1 tvättad citron 1 1/2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm salt </br></br> TILL SERVERING lättvispad grädde</br></br> MARINERADE JORDGUBBAR 1

Mazarinkaka med citron och kardemumma Läs mer »

Krossade retrokarameller med vaniljglass

I en glasburk på köksfläkten skapar de en inbonad känsla à la den bästa Hemnet-stylingen och i ett loppisfat försvinner de illa kvickt på förfesten. Retrokarameller är helt enkelt oemotståndliga. Det kanske tar lite emot att krossa dessa tjusiga klyftor, men det är värt det. Den syrliga karamellsmaken är faktiskt helt perfekt som strössel i vaniljglass! Allt du behöver är en mortel: häll i en näve fina karameller men behåll några till dekoration. Lägg sedan

Krossade retrokarameller med vaniljglass Läs mer »

Belgiska våfflor på våffeldagen

Belgiska våfflor syntes för första gången på världmässan i Bryssel 1958. Då serverades de med florsocker och jordgubbar och blev en sådan succé att en belgare vid namn Walter Cleyman introducerade dem på den nordamerikanska marknaden 1962. Den typiska belgiska våfflan är högre, lättare och fluffigare än en klassisk våffla. De är även större än vanliga våfflor, så det är en fördel om du har ett speciellt järn när du steker dem. Googla ”Belgiska våffeljärn”

Belgiska våfflor på våffeldagen Läs mer »

På lördag är det den gyllengula grap

Fira grapefruktens dag med hemmagjord grapefruktsorbet

På lördag är det den gyllengula grapefruktens dag! Frukten som har citronens fräschör men samtidigt apelsinens sötma. Så klart att den ska firas! Här kommer ett enkelt och smarrigt recept på hur du gör en egen grapefruktsorbet. Hemmagjord grapefruktsorbet Ingredients 5 grapefrukter 1 citron 2 dl socker 6 dl vatten 2 äggvitor Instructions Koka upp socker och vatten till en lag och låt den koka i 5 minuter under lock, låt den sedan svalna. Pressa grapefrukten

Fira grapefruktens dag med hemmagjord grapefruktsorbet Läs mer »

Chokladkaka med grön matcha och umeshu

Matcha är enkelt förklarat; grönt te i pulverform och en superingrediens i desserter. Sambandet är oklart – bortsett från den logiska förklaringen att det är tacksamt att kombinera något onyttigt med något supernyttigt. Den bittra och mustiga smaken i matcha-pulvret ger också en fin smaknyans till just cheesecakes och chokladkakor, därav detta recept. Förutom sina välmenande förmågor är matchans färgmässiga egenskaper väldigt prissatta i baksvängen. Pulvret är ju en naturlig karamellfärg, den både ger och

Chokladkaka med grön matcha och umeshu Läs mer »

Begav mig därför till Sandins i Hötorgsha

Passionsfrukt på 6 sätt (för dig som saknar sommaren)

Häromdagen fick jag en stark längtan efter sol och värme. Begav mig därför till Sandins i Hötorgshallen för jag tänkte att frukt är det närmaste jag kan komma tropikerna för tillfället. Köpte med det gamla vanliga, men så tänkte jag ge passionsfrukten en chans. Kan inte komma på att jag ätit den någon gång annat än på typ pannacotta, än mindre köpt med den hem. Vilken frukt säger jag bara! Så intensiv i smaken, så

Passionsfrukt på 6 sätt (för dig som saknar sommaren) Läs mer »

Den här lätta och krispiga desserten tipsa

Granola-Gino med vit choklad

80-talsdesserten nummer ett möter millenialfrukosten nummer ett: gino med granola. Den här lätta och krispiga desserten tipsades det om i Hötorgshallens nyhetsbrev inför nyårshelgen, den är nämligen så smidig att plocka fram tidigt dagen efter festen. Sådana dagar kommer ju då och då, så varför inte äta paj när tillfället ges (och det är så väldigt lättlagat). Nyhetsbrevet kommer ut en gång i veckan och tipsar om säsongsaktuella rätter och tillhörande drycker. Prenumerera här i

Granola-Gino med vit choklad Läs mer »