Kladdkaka med saffran och vit choklad, recept

I takt med att dagarna blir mörkare och kortare så blir också fikorna fler. Advent och lucia avlöser varandra på kontor och i kök över hela landet så det gäller att variera pepparkakorna och clementinerna.

Den här kladdkakan har fått en riktigt tjusig julskrud och kan nog koras till decembers godaste fika. Den vita chokladen och saffranet smälter samman helt perfekt och skapar en gyllene kaka som kompletteras med en vintriga apelsinsallad av kokade apelsiner med stjärnanis och kanel.

Kladdkaka med saffran och vit choklad, recept
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 6-8
Ingredienser
  • 100g smör
  • 200g vit choklad
  • 2 msk vaniljsocker
  • ½ dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 st ägg
  • 4 msk ljus sirap
  • 1 påse saffran
  • Ströbröd och smör till formen
  • En kakform som är ca 22 cm i diameter

  • Tillbehör: vintrig apelsinsallad
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl strösocker
  • 2 st stjärnanis
  • 1 st kanelstång
  • 4 st apelsiner
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  3. Smält chokladen över vattenbad, när chokladen smält tillsätt smöret.
  4. Ta av från plattan när chokladen och smöret smält ihop. Tillsätt äggen och sirap, rör om.
  5. Blanda ner de torra ingredienserna i chokladen.
  6. Häll smeten i formen, ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.
  7. Ställ kallt i minst 1 timme.

  8. Vintrig apelsinsallad:
  9. Blanda allt förutom apelsinerna i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
  10. Pressa ner saften från 1 apelsin.
  11. Skala apelsinerna och skiva dem tunt, häll lagen över apelsinerna.
  12. Låt stå och dra i 3-4 timmar.