Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet)

Hötorgshallens historia sträcker sig långt bak i tiden. Till och med längre än kanelbullens. Det är fantastiskt att föreställa sig 50-talets livfulla saluhall på Hötorget vid denna tid – handlarna som sträckte smör och kanel över diskarna till kunderna som på kvällen fyllde sina Stockholmshem med den varma och nostalgiska doften av bullar.

I år infaller kanelbullens dag på en söndag (den 4 oktober nu i helgen) vilket ju är perfekt ur ett bakperspektiv! Jag var ute i god tid och gjorde en första plåt redan denna söndagen. Receptet kommer ifrån en nästan 100-årig kobok: Iduns kokbok från 20-talet av Elisabeth Östman. Hemligheten är riven mandelmassa. Och massa smör, men det är nog mer regel än hemlighet.

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet)
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 15 st
Ingredienser
  • Deg
  • 10 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 1,5 dl socker
  • Fyllning
  • 1,5 dl riven mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk mald kanel
Instruktioner
  1. Börja med degen
  2. Värm mjölk i en kastrull till fingervärme.
  3. Smula ner jäst i en bunke och blanda ut med mjölken.
  4. Tillsätt vetemjöl och socker. Blanda.
  5. Tillsätt smör och knåda ihop en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  6. Fyllning
  7. Blanda ihop smör, socker, mandelmassa och kanel till en smet.
  8. Kavla ut degen tills den är ca 1 cm tjock. Smeta ut fyllningen jämt på degen och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar.
  9. Fördela ut rullarna i bullformar på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
  10. Baka bullarna i ugnen på 225 grader i ca 8-10 min eller tills dom får en fin gyllene färg.
  11. Blanda ihop en 1 dl socker och ½ dl varmt vatten
  12. Pensla dina kanelbullar med sockerlagen direkt då du tagit ut dem ur ugnen.

 Bilder: skogsglänta i Göteborg och rött hus. Mer bullbilder hittar ni hos lolitas.