Jordgubbscheescake

Jordgubbscheesecake som glasspinne

glassar
Sommar utan glass är knappast en riktig sommar, eller hur? Därför kör vi en favorit i repris från tidningen Hallens förra sommarnummer: jordgubbscheesecake som glasspinne som du kan göra helt själv. Receptet är skapat av bloggerskan Linda Lomelino som driver den fantastiska matbloggen Call me cupcake. Perfekt att göra en somrig julidag!

Jordgubbscheesecake som glasspinne
Serves: 10
Ingredients
  • 200 g cream cheese
  • ¾ dl naturell yoghurt
  • 1 ¼ dl florsocker
  • ¾ dl mjölk
  • 150 g färska jordgubbar
  • ½ tsk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 6 digestivekex (90 g)
  • 25 gram smör
Instructions
  1. Vispa cream cheese, yogurt och florsocker krämigt. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  2. Mixa jordgubbar, citronskal och citronsaft till en slät puré med stavmixer eller blender. Blanda jordgubbspuréen med glasssmeten.
  3. Krossa kexen till fina smulor. Smält smöret och blanda med kexkrosset.
  4. Fyll formarna med smet, upp till cirka 1 ½–2 cm från kanten.
  5. Fördela kexkrosset mellan formarna och tryck till ordentligt med en sked så att krosset fastnar i glassmeten.
  6. Ställ in formarna i frysen cirka 30–40 minuter, eller tills smeten är tillräckligt fast för att sätta i glasspinnar. Frys sedan ytterligare 5–6 timmar.
  7. Doppa glassformarna i ett glas med varmt vatten så blir glasspinnarna mycket lättare att få ut ur formen.

Taget ur Hallen #2, 2014. Foto: Linda Lomelino.