Glutenfri Blåbärspaj à la Blue Monday

Årets officiellt deppigaste dag är kommen, det är med andra ord bara att skruva på ugnen och ta fram pajformerna. Den tredje måndagen i januari varje år kallas faktiskt Blue Monday, så det var inte bara du som kände att himlen hände extra tungt imorse på väg till jobbet. Du är inte själv och det finns mängder med god mat att bota januariångesten med. Ett besök i Hötorgshallen är också ett säkert botemedel, men här kommer receptet tills dess:

Glutenfri Blåbärspaj à la Blue Monday
 
Ingredienser
  • 150 g smör
  • 1 ¾ strösocker
  • 2 dl havremjöl, eller mixade havregryn
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 ½ dl majsstärkelse, maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl blåbär
  • 2 dl vispad philadelphiaost
  • 2 msk strösocker
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop smör, socker, havremjöl, mandelmjöl, maizena och vaniljsocker till en smulig deg.
  3. Tryck ut hälften av degen i en pajform ca 22-24 cm i diameter.
  4. Blanda blåbären med strösockret och fördela över pajbotten. Fördela resten av smulorna över.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 min. Lägg aluminiumfolie över sista 10 minuterna om det behövs. Ta ut pajen och låt svalna något.
  6. Vispa philadelphiaosten tills den blivit fluffig och bre över den svalnade pajen. Strössla över blåbär och servera!

Tips: testa att byt ut philadelphia mot italiensk ricotta eller mascarpone. Du hittar färskostarna hos Hötorgshallens osthandlare (ping Fromageriet och Jacksons Ost).