3 finska påskdesserter


Finland må ligga nära Sverige geografiskt sett, men när det kommer till högtider och mat har de ett gäng specialdelikatesser som lyser med sin frånvaro på det svenska festbordet. Påsken är inget undantag. Lamm är visserligen ett populärt huvudnummer även i Finland, men det är när man närmar sig dessertbordet som skillnaderna börjar göra sig påtagliga.

3 finska delikata påskdesserter:

#1. Memma

En finsk läckerhet vid påsk är memma – en dessert tillverkad på rågmjöl, rågmalt och sirap. Den är mörkbrun, nästan svart i färgen, och äts tillsammans med gräddmjölk och socker. Jag som själv är halvfinlandssvensk är uppvuxen på denna läckerhet till påsk, men det är få icke-finnar jag mött som faktiskt testat memma. Många blir redan avskräckta av dess utseende. Men om du ska testa något helt nytt och delikat i år så är mitt tips alltså: prova memma!

memma-finska-butiken
Memma till påsken hittar du i Finska Butiken, 100 gram för 30kr eller 700 gram för 65kr.

#2. Pasha

En annan typiskt finsk påskdessert är Pasha. En dessert som urpsrungligen kommer från judarna, men som sedan spridit sig till Ryssland och där även blivit en ortodox påsktradition.

Ordet pasha betyder just påsk på ryska men ordet härstammar från hebreiskans pesach.

Pasha är gjord på kvarg som får stå och rinna av sig under ett dygn. Har du inte tid att göra egen finns det så klart färdiga varianter hos Finska Butiken i Hötorgshallen.

pasha-finska-butiken
Pasha till påsken hittar du i Finska Butiken i Hötorgshallen, 30kr/st.

#3. Mignonägg

Mignonägget är en tredje delikatess på det finska påskbordet. Det är ett riktigt äggskal fyllt med delikat massiv nougatchoklad från Fazer. Tillverkningsprocessen är ett hantverk från början till slut. Det borras ett hål i äggskalet, som töms, därefter tvättas och torkas det. Sedan tappas en fyllning gjord på mandel- och nötnougat i äggskalet, varpå det får stelna. Påfyllningsöppningen täcks sedan igen med en blandning av florsocker, risprotein och vatten.

Mums!

finska butiken mignon2
finska butiken mignon3
Även Mignonäggen hittar du hos Finska butiken i Hötorgshallen. 189kr för en kartong med 4 ägg eller 54 kr/ägg.