28 april – Blueberry pie day


Paj och sommar – det bästa ändå!

blabar3 En snöig vårbädd av florsocker.

blabar4
Den råa versionen – enbart filodeg, socker, smör och blåbär.

blabar5
Den färdiga bomben!

blabar6
Och sedan, den gräddade kärleken.

Det är något med en riktigt bra blåbärspaj. Den har blivit tidigare etablerad i Twin peaks, dock var de sötsura körsbären i fråga då. Men blåbären ligger nära sina röda kusiner “cherries” och de är precis lika oslagbara när det kommer till efterrätter.

Att blåbärspajen skulle få sin egna dag är väl inte helt otippat. Den 28 april krönte amerikanerna till den officiella blåbärspajsdagen och det känns ju som en tradition som inte är alltför svår att ta efter. Speciellt inte när blåbärspajer är så vansinnigt enkla att baka. I USA och Kanada är blåbärspajen en nationalklenod för att frukten (blåbären) inte kräver någon skalning eller tillredning utöver sin naturliga skrud.

I kakan ovan har jag verkligen bara gjort följande:

– Puffat till filodeg i en rund form.

– Hällt på blåbär.

– Hällt över socker och smör.

Känns som en så kallad “scam” i enkelhet men är ett riktigt matmässigt mästerverk! Iallafall om en är sötsugen med enbart fyra ingredienser i kylskåpet.

Grattis på årets sötasyrligaste dag! Ses hos Sandins i Hötorgshallen för färska blåbär. Och hos Pieiras Livs eller Prima Delikatesser för filodeg.