Efterrätt

Sol och Gelato

Den kanske mest efterlängtade dagen på året är här. Den där självande dagen när solen och värmen möts och strålar samman för första gången på månader. När allt du behöver är en tunn tygjacka, när körsbärsträden snart slår ut i blom och när kommer på dig själv med att höja blicken från maken, titta upp, nicka och le mot människor du möter på gatan. Det doftar vår och förväntan i luften — och med det […]

Sol och Gelato Läs mer »

Nyårsdessert: Madeiramousse signerad Edward Blom

Det här är en liten återskapning av Hötorgshallens tjusiga nyhetsbrev. För visst följer du det? En gång i veckan bjussas det i nyhetsbrevet på topprecept som följer årstiderna och högtiderna. Ibland är det handlarnas egna recept och ibland är det ett guldkorn från Hötorgshallens prisbelönta magasin. Denna veckan var det en nyårsdessert i världsklass på menyn: Madeiramousse av matconnoisseuren Edward Blom. Skicka iväg ett mail med din mailadress till nyhetsbrev@hotorgshallen.se ifall du vill börja prenumerera.

Nyårsdessert: Madeiramousse signerad Edward Blom Läs mer »

Sambandet är oklart - bortsett från den lo

5 av våra efterrättsfavoriter

Att runda av en måltid med någon smarrig dessert blir ett trevligt sätt att förlänga tiden man har tillsammans runt matbordet. I dessert-älskar-anda tänkte vi påminna om några av våra efterrättsfavoriter. Hoppas att du hittar en ny favorit! Chokladkaka med grön matcha och umeshu Matcha är enkelt förklarat; grönt te i pulverform och en superingrediens i desserter. Sambandet är oklart – bortsett från den logiska förklaringen att det är tacksamt att kombinera något onyttigt med

5 av våra efterrättsfavoriter Läs mer »

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden ”Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod. Ungefär detsamma händer när du serverar den här

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Läs mer »

Lantlig äppelkaka med mandelmassa

Den här goda, rustika äppelkakan hittade jag recept på hos Elsa Billgren. Hennes äppelträd i trädgården på Gotland har gjort sitt och av resultatet har hon bakat äppelkakan ovan med citron och mandelmassa. Det finns väl knappt något härligare en kan göra med regniga hösteftermiddagar än just äppelkaka? Jag gjorde kakan i två mindre former, då kan en nämligen lägga dem ovanpå varandra när de har svalnat, så blir det som en högre tårta av

Lantlig äppelkaka med mandelmassa Läs mer »

Gräddig glass med rosensmak

Höstens förkylningar kräver sina te-kurer, och för den som vill variera den varma koppen så finns te-glass. Den mildrar ömma halsar och kyler ner febriga eftermiddagar, den gräddiga smaken kan även bota ett och annat dåligt humör på vägen.. Ifall du vill få glassen extra krämig och len så blanda ingredienserna sakta och rör om hela tiden så att smeten inte skär sig. Rör om några gånger under själva infrysningen också. Låt den få stå

Gräddig glass med rosensmak Läs mer »

Rosa choklad, det senaste inom choklad

För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig

Rosa choklad, det senaste inom choklad Läs mer »

Amerikanska pannkakor

Ibland behöver en inget mer än en redig hög med nysteka pannkakor. En klassiker som muntrar upp vilken höstkväll som helst. Toppa med akaciahonung, lönnsirap, florsocker eller bara säsongens clementiner och ett avsnitt eller två av Big Little Lies – både pannkakorna och den besvärade kuststaden Monterey kommer att få dina vardagliga bekymmer att kännas avlägsna. All världens tillbehör hittar du förstås hos handlarna Hötorgshallen, vare sig du känner för kondenserad mjölk eller hemlagad hjortronsylt. Amerikanska

Amerikanska pannkakor Läs mer »

Lätt som en galette (med äpplen och honung)

Gör en galette av höstens äppelskörd, dels för att det är rustikt och franskt på bästa möjliga vis, men också för att det är så enkelt att baka. I den franska delen av Kanada beskrivs galette som en stor kaka och fyllningen varierar beroende på säsong. Allt ifrån svamp, kött, ost och pumpa kan ingå i fyllningen, men basen är alltid den samma: krispig och otvunget vikt, med delar av innehållet synligt. En vackert vikt

Lätt som en galette (med äpplen och honung) Läs mer »

3 sensomriga och bäriga efterrätter

De flesta har börjat jobba igen efter semestern och innan man vant sig är man kanske lite extra trött. Därför hittade vi några superenkla efterrätter som förlänger smaken av sommar och är lätta att fixa, kanske av bären du plockat under sommaren? Sandins frukt och grönt har förstås annars plockat dem åt dig. #1. Bär med limeskal Lägg upp valfri mängd blåbär och/eller hallon på varje persons desserttallrik. Riv skal från ekologisk lime i en

3 sensomriga och bäriga efterrätter Läs mer »