Clamchowder: sommargryta och musselkok

Clamchowder är en amerikansk soppa, antingen tomat- eller mjölkbaserad med musslor eller fisk i basen. Den är somrig, och smakar hav, dvs perfekt till midsommarafton!

Servera med tjocka skivor rågsurt bröd och klick crème fraiche, mättande och värmande (vilket är ett plus om midsommarvädret går i traditionella vädertecken).

 

Clamchowder, midsommargryta med färska musslor
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8
Ingredients
  • Clamchowder
  • 4 skivor bacon
  • 1 hackad gul lök
  • 2 finhackade selleristjälkar
  • 1 liten röd paprika, finhackad
  • 1 liter vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 grovt rivna bakpotatisar
  • 2 lagerblad
  • 3 stjälkar färsk timjan
  • salt och peppar
  • en skvätt musselspad (eller fiskbuljong)
  • Musselkok1 nät musslor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 1 finhackad röd chili
  • en näve fint hackad blad persilja
  • Garnering
  • nykokta musslor
  • 150 g varmrökt lax
  • 2-4 msk färskriven pepparrot
Instructions
  1. Clamchowder
  2. Börja med att fräsa bacon, lök, potatisrasp och selleri i en klick smör tills det blir mjukt och följsamt.
  3. Häll i musselspad (eller fiskbuljong) och vatten. Låt soppan bli varm och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt den koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse och soppan har blivit tjock. Det tar cirka 20 minuter.
  4. Musselkok
  5. Medan du väntar på att soppan ska bli klar kan du göra ordning dina musslor. Rensa och släng bort trasiga och de som inte sluter sig när du knackar lätt på dem.
  6. Fräs lök och vitlök i smör och olja i en tjockbottnad gryta/kastrull, häll ner musslorna i kastrullen och
  7. häll sedan på vinet. Lägg på ett lock så att ångorna stannar kvar i kastrullen. Skaka runt lite grann och ta sedan kastrullen av värmen. De musslor som inte är öppna slänger du bort, de andra får en rejäl näve finhackad persilja över sig och serveras tillsammans med soppan.
  8. Om du tycker att soppan blivit för tjock så späd den med lite mjölk. Smaka av med pepparrot, salt och peppar och servera sedan rykande het med laxbitar, musslor och riven pepparrot.

Foto av Klas Sjöberg, från Hallen #13.