Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche


Det är lite av citronens vecka här på bloggen. Först var det citronskal på dadlar, citronpastan igår och nu och en somrig citronkladdkaka. Med betoning på citron, den här saftiga tårtan formligen exploderar med citrussmak den första tuggan. Ifall du har ett gäng små penséer på balkongen så kan du garnera med dem, de är nämligen ätbara. Smaken är mild viol-aktig, och så lite grön förstås.


Den här kladdkakan är perfekt inför studentskivan, jobbavslutningen eller bara balkonghänget.

 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 8
Ingredienser
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk rivet citronskal
  • 1 färskpressad citron
  • Tillbehör:
  • 300g Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • citronskal och citronsaft från ½ citron
Instruktioner
  1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med creme fraiche.
  3. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör ihop till en jämn smet.
  4. Grädda kakan i ca 40 min.
  5. Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna under kakformen.
  6. Koka 2 dl vatten med saften från 1 citron och 1 dl socker i cirka 10 min.
  7. Häll över den varma kakan.
  8. Vispa Philadelphiaost med florsocker, citronskal och citronsaft och täck den kalla sockerkakan med krämen inklusive hålet i mitten om du använder en klassisk sockerkaksform.
  9. Garnera med jordgubbar.
  10. Förvara i kylskåp 1 h innan servering.
  11. Den här kakan blir om möjligt ännu godare dagen efter!