Chokladkaka med grön matcha och umeshu


Matcha är enkelt förklarat; grönt te i pulverform och en superingrediens i desserter. Sambandet är oklart – bortsett från den logiska förklaringen att det är tacksamt att kombinera något onyttigt med något supernyttigt. Den bittra och mustiga smaken i matcha-pulvret ger också en fin smaknyans till just cheesecakes och chokladkakor, därav detta recept.

Förutom sina välmenande förmågor är matchans färgmässiga egenskaper väldigt prissatta i baksvängen. Pulvret är ju en naturlig karamellfärg, den både ger och målar så att säga. Det här goda och tjusiga receptet är från tidningen Hallen, nr 12. Fotat av Klas Sjöberg, bakat av Anette Rosvall. Varsågoda och njut:

Chokladkaka med grön matcha och umeshu
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 10
Ingredienser
  • CHOKLADBOTTNAR MED PLOMMON OCH UMESHU
  • 225 gram rumstempererat smör
  • 4 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 150 gram chokladknappar eller lika mycket finhackad choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 dl fast plommonmarmelad
  • 6 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • ¼ dl Umechu, nr 12102
  • MATCHAMOUSSE
  • 5 gelatinblad i kallt vatten
  • 1 ½ + 4 ½ dl vispgrädde
  • 2 msk matcha grönt tepulver
  • 4 dl florsocker
  • MATCHAGANACHE
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 150 gram vit choklad
  • 1 msk grönt tepulver
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra två springformar (20 cm i diameter) och lägg ett papper i botten på var och en.
  2. Vispa smör och socker fluffigt, ner med ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan dem. När du har en fin, slät, fluffig smet så är det dags att hälla i resten av ingredienserna. Men gör det försiktigt för det är luften i den fluffiga smeten som gör bottnarna höga. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem med en spatel i omgångar med övriga ingredienser.
  3. När allt är ordentligt blandat, dela upp smeten i den smorda formen och låt bottnarna gå i 15–20 minuter i ugnen. Kakan ska vara fast men inte torr när den är färdig. Ta ut dem och fukta med umeshu, låt bottnarna svalna helt innan du lägger ihop dem med moussen.
  4. Matchamoussen:
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ut tepulvret med 2 msk grädde, häll ner den gröna grädden i resterande och koka sedan upp.
  6. Vispa sedan ner bladen och ställ in i kylen cirka 15 minuter, eller tills det blir rumstempererat och häll sedan ner det gröna i den 4,5 dl grädde plus florsocker och vispa tills du har en fluffig mousse.
  7. Plasta nu insidan av en springform noggrant, lägg sedan en av bottnarna längst ner, fyll på med moussen och lägg den andra bottnen som lock. Plasta in hela härligheten och ställ i kylen i 4 timmar.
  8. Matchaganache:
  9. Hacka den vita chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden tillsammans med tepulvret, häll den varma grädden över chokladen, vispa tills allt är smält. Häll ganachen över kakan och ställ den sedan kallt över natten.
  10. Före servering: dekorera med glitter, blommor och blad, servera med ett glas umeshu.