Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta

Dadlar har funnits i mellanöstern i över 6000 år. De växer i klasar på en palm som kan bli över 35 meter hög och uppskattas för sitt näringsrika innehåll och sin söta smak.

I början av 1900-talet åts dadlar traditionellt i stora mängder till jul, men den vanan har minskat. Dadeln har blivit ersatt av fikonet enligt handeln. Däremot har dess popularitet som ingrediens ökat markant. Tack vare sin rika smak och konsistens passar de perfekt i bakande, speciell i veganska desserter (kokosbollar tex).

Den som vill njuta dadeln precis som den är kan testa att steka den i en skvätt olivolja och krydda med havssalt och citronskal.

Servera varma med en klick ricotta. När en steker dadlarna så kommer en fantastisk, kola-aktig smak fram som förtärks ytterligare av saltet och citronen.

Dadlarna ovan är tunisiska och finns att köpa hos La Gazelle på Hötorgshallens nedre plan.