Skrei – torskmiraklet från Lofoten


”Miraklet från Lofoten” – den lilla torsken Skrei har blivit en omtalad delikatess. Faktum är att den till och med har fått en helt egen festival, Skreifestivalen som gick av stapeln nyligen i Stockholm. Melanders är en av arrangörerna bakom.

”Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.”


Foton från Skreifestivalen.

I det här filmklippet visar mästerkocken Nisse Molinder hur du gör en lyxig skreimiddag på rekordtid. Fler filmklipp där han bland annat tipsar om hur du rimmar din skrei, gör carpaccio på den, och gör den bästa rödvinssåsen till den hittar du här.

Färsk skrei hittar du förstås i fiskdiskarna i Hötorgshallen. Välkommen in!