Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti


Camaggione Stravecchio är en italiensk grottlagrad ost som passar perfekt som antipasti. Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryckte det: “Jag skulle bjuda på Camaggione Stravecchio innan den stora ostbrickan“.

Osten är tillverkad enligt tekniken pasta filata, vilket innebär att man pressar ostmassan flera gånger och spinner den förhand för att få en riktigt god och krämig ost. Mozzarella är ett annat exempel på en ost som är tillverkad på detta sätt.

Efter att ha knådats och pressats, har Camaggione Stavecchio sedan lagrats i en grotta i 10 månader. Så ja, du kanske anar att smaken är delikat på alla sätt och vis.

fantasiresor-de-la-marche-0
Antipasti är italienska och betyder ungefär “före måltiden” och innebär italienska smårätter som äts i början av själva middagen.

fantasiresor-italien-umbrien-assisi-perugia-39
Dröm iväg till en italiensk trattoria med en bit Camaggione Stravecchio från Fromageriet.

hotorgshallen-1
Camaggione Stravecchio tillverkas av två italienska kusiner som båda två heter Riccardo och bor i den italienska regionen Apulien. Om du vill köpa dig en bit kostar den 62 kr/hg och finns hos Fromageriet i Hötorgshallen. Passa på att fråga deras Dr Käse om tips på fler ostar som passar ihop med denna!