Tavuk güveç enligt Master Kebab

tavuk-guvecTavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept!

Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också.

master-kebabs

Tavuk güveç enligt Master kebab
Serves: 6
Ingredients
  • 1 hel kyckling (fri från skinn och ben)
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 liten konservburk med gröna ärtor
  • 1–2 långa gröna paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1 matsked tomatpuré
  • 1 matsked smör/margarin
  • vatten
  • salt, svartpeppar, spiskummin
Instructions
  1. Skär kycklingen i småbitar och finhacka löken.
  2. Smält smöret i en lergryta och tillsätt sedan kycklingen och löken. Låt dessa stekas en liten stund.
  3. Skär potatisen och morötterna i tärningar och tillsätt dessa i lergrytan.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Skölj ärtorna och tillsätt dessa i grytan tillsammans med paprikorna och vitlöksklyftorna i grytan efter att de andra grönsakerna blivit mjuka. Tillsätt salt, svartpeppar och ett/två glas med vatten och låt puttra på lagom värme i 25 minuter.
  6. Skiva tomaterna och lägg dem överst i grytan. Strö på kumminet.
  7. Sätt in grytan i ugnen och låt stå tills tomaterna blivit lite gyllenbruna. Innehållet kan sedan serveras i mindre små serveringskrukor.

Receptet publicerades i tidningen Hallen #7, 2015.