Sverige

Sveriges Mästerkock 2017 Klara Lind besöker Hötorgshallen

Förra veckan, dagen efter Sveriges Mästerkock-finalen, befann sig vinnaren Klara Lind på plats i Hötorgshallen. Eftersom Klara är uppvuxen i Sydamerika så var det inte första besöket i Hötorgshallen, genom åren har hon hittat favorithandlare i sann stammis-anda. Hos La Gazelle plockar hon gärna med sig färdiglagad mat i fartern och Mi Esquina har många ingredienser, kryddor och burkar som är svåra att få tag i på andra ställen men som är ett måste om […]

Sveriges Mästerkock 2017 Klara Lind besöker Hötorgshallen Läs mer »

Turisternas favo-bistro i Stockholm, Kajsas Fisk

Ovan: en nyhet på menyn: röding med saffransrisoni och tomat- och kräftsallad. Den som vill ha sig ett mål vällagad fisk och skaldjur till lunch får antingen lätta på plånboken rejält eller köpa ingredienserna och göra det själv. Eller bege sig till en av de få riktigt goda fiskbistroerna i stan – Kajsas Fisk. Hos Kajsas är stekplattorna heta från tidig morgon ända till stängning och ingen micro stör skymten från baren till det öppna

Turisternas favo-bistro i Stockholm, Kajsas Fisk Läs mer »

Helgrillad majskyckling med baconlindad sparris

I det nyaste numret av tidningen Hallen så bjuder Hellbergs på en härlig, grillad majskyckling med citronsmör, potatispuré, baconlindad sparris och rostad vitlökscreme. En hel kyckling i en hel söndagsmåltid, komplett med vårsparris och allt. Majskycklingen hos Hellbergs är en storfavorit hos stammisarna. Den kommer från ett familjeföretag i skånska Munka-Ljungby. Björn Olsson köpte sina första gäss redan som åttaåring och Viking Fågel etablerades 1994. Produktionen är klimatsmart och tar största möjliga hänsyn till fjäderfänas

Helgrillad majskyckling med baconlindad sparris Läs mer »

Krossade retrokarameller med vaniljglass

I en glasburk på köksfläkten skapar de en inbonad känsla à la den bästa Hemnet-stylingen och i ett loppisfat försvinner de illa kvickt på förfesten. Retrokarameller är helt enkelt oemotståndliga. Det kanske tar lite emot att krossa dessa tjusiga klyftor, men det är värt det. Den syrliga karamellsmaken är faktiskt helt perfekt som strössel i vaniljglass! Allt du behöver är en mortel: häll i en näve fina karameller men behåll några till dekoration. Lägg sedan

Krossade retrokarameller med vaniljglass Läs mer »

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen

Efter första tuggan hörs ett genomgående ”mm…”. ”Grymt bra mandelmassa”, ”en perfekt semla”, ”Åh herre gud, himla god”, är några av kommentarerna. ”Älskar allt och vill äta den här för alltid utan att den tar slut”. Så lyder citaten från Metros semmelpanel, som gav Gateaus semla 5 av 5 möjliga poäng och därav korade den till årets bästa semla. Hurra för Gateau! Du hittar semlorna hos Gateau på Hötorgshallens gatuplan och ifall du vill göra

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen Läs mer »

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor

Wallenbergare är fluffiga och lyxiga pannbiffar gjorda på kalvfärs och vispgrädde. Rätten är uppkallad efter bankdirektören Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Men det är inte helt säkert att det var han som utformade rätten till sin svärson, det kan ha varit Julius Carlsson, chefskock på den populära krogen Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. Oavsett ursprung är den här rätten så himla god och krispig och wallenbergare är ett lättsamt

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor Läs mer »

Den omtalade semmelkladdkakan

Semmelwraps, semmelbullar, korv-med-bröd-semla, ja, till och med semmelsmoothie – variationerna på den klassiska semlan är redan många. Men en variant som verkar slå de flesta i populäritet är den så kallade semmelkladdkakan. Som bakbloggaren Lindas bakskola konstaterar: ”Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett!” ◀Receptlänk! Baka en underbart god semmeltårta till lördagsdessert

Den omtalade semmelkladdkakan Läs mer »

Susannes Utflyktsmat – grilla i vintertid

Det finns ett urmysigt program på SVT Play just nu som heter Susannes Utflyktsmat. Varje avsnitt är under 5 minuter långt och tipsar om en enkel måltid du kan laga på utflykten, eller hemma i köket minus den öppna elden. I ett av avsnitten lagar Susanne varma mackor med aubergineröra, ajvar, ost och rostad lök (!). Hon står mitt ute i naturen och själv sitter en framför datorn vilket är varmt och skönt. Susanne fyller

Susannes Utflyktsmat – grilla i vintertid Läs mer »

Samisk matinspiration

Suktande matfotografier ur kokboken Smak på Sàpmi. Foto: Bianca Brandon-Cox Jag är precis hemkommen från svenska Lappland där jag bland annat besökte en samisk kulturby i Jukkasjärvi. På en hylla hittade jag den här fantastiska kokboken: Smak på Sàpmi – tradition, innovation och framtid. Kokboken har vunnit både ”Gourmand World Cookbook Awards” och Årets Svenska Måltidslitteratur, och är fylld med suktande bilder och smarriga recept. Vad sägs om blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon? Carpaccio på reninnanlår? Eller renbuljong

Samisk matinspiration Läs mer »

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila

Bagare fick passa sig på 50-talet, så de inte åkte på en semmelböter. Fettisdagen är inte förräns om fyrtionio dagar (den 28 februari 2017) vilket betyder att du har över en månad på dig att testa och hitta en vinnare för självaste semmeldagen. Det händer ju inte så mycket annat i januari, återvändningen till vardagen innebär helt enkelt att en får fira det en har.. Det sägs att en svensk kung åt ihjäl sig på

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila Läs mer »