Sverige

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden ”Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod. Ungefär detsamma händer när du serverar den här […]

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Läs mer »

3 saker du kan göra med skogens guld

Kantareller, hörni. Det känns både som det ultimata sättet att välkomna den mörkare årstiden och tillfredsställa smaklökarna. Oavsett om du har plockat ditt naturliga guld själv i skogen eller om du köper det i Hötorgshallen hos Sandins livs finns oändliga mängder recept som får kantarellernas goda smak att komma till sin rätt. Här tipsar vi om tre recept som är extra mumsiga! 3 recepttips som innehåller kantarell: Kantarellpizza med tryffel och parmesan Gyllene kantarellpaj Chèvre

3 saker du kan göra med skogens guld Läs mer »

Lätt som en galette (med äpplen och honung)

Gör en galette av höstens äppelskörd, dels för att det är rustikt och franskt på bästa möjliga vis, men också för att det är så enkelt att baka. I den franska delen av Kanada beskrivs galette som en stor kaka och fyllningen varierar beroende på säsong. Allt ifrån svamp, kött, ost och pumpa kan ingå i fyllningen, men basen är alltid den samma: krispig och otvunget vikt, med delar av innehållet synligt. En vackert vikt

Lätt som en galette (med äpplen och honung) Läs mer »

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk

Surströmmingspremiären har redan ägt rum i år – den 17 augusti – men om du inte har hunnit äta din surströmming än för i år, eller är sugen på mer, så kan vi rekommendera varianten från mikrosalteriet Borkbo. Borkbo Salteri ligger i Hälsingland, i ett gammalt fiskeläge utanför Enånger. Surströmmingen från Enånger är något alldeles extra – varken för mager eller för fet och receptet kommer från gamla kustfiskare. Det hemliga receptet ger en strömming

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk Läs mer »

Älgjakten är igång!

Älg- och råbocksjakten är i full gång och snart dignar diskarna hos Hellbergs Fågel & Vilt av höstens fångst. De olika viltdelarna du kan köpa med dig hem är ytter- och innerfilé av älg, rådjurssadel, bog och stek. Då kan du till exempel laga den goda grytan ovan med palsternackssallad och rostad potatis. Eller så kan du njuta av olika vilträtter redan nu i Hellbergs mysiga bistro. Alla rätterna är lagade från grunden av Hellbergs

Älgjakten är igång! Läs mer »

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken

Det är kantarelltoastens tid att skina. Denna ljuvliga höstskapelse passar till det mesta, och helt för sig själv för den delen. Men alla goda ting är tre som de säger. Denna höst fick Österqvist föreslå ett tillbehör. Låt oss presentera: Österrikiska Wälderschinken. Till synes en vanligt skinka men smaken är saftig, kraftfullt rökig och rustik, perfekt på frukostmackan. Kombinationen smörstekta kantareller och rökigt skinka måste upplevas. En klick crème fraiche, finhackad rödlök och lite persilja

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken Läs mer »

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring! Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Serves: 4 Ingredients </br>Öring: 4 bitar öring à 180 g 1 msk smör 4 dillstjälkar salt och peppar</br></br>Blomkålspuré: 1/2 blomkålshuvud 1 schalottenlök, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad 1 msk matolja 2 dl grädde 2 dl mjölk 1 tsk pressad citron salt och vitpeppar</br></br>Gurksallad: 1/2 gurka 4 rädisor 2 msk smör

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Läs mer »

Empanadas med Wallenbergare

Trend-pirogen empanadas kan fyllas med det allra mesta. Köttfärs, ägg, oliver, tonfisk, chorizo och wallenbergare. Du läste rätt, Saluplats Husman har tagit fram en egen tolkning av den populära pirogen och kombinerat det bästa från två kök: spanska empanadas med svenska wallenbergare. Utmärkt att äta på stående fot – ett stycke husmanskost i ett smidigt format. Ifall du vill servera pirogen till middag så passar den fint ihop med finhackad rödlök över en klick crème

Empanadas med Wallenbergare Läs mer »

Sensommar-strömming

Än är inte sommaren slut, eller hur? Här kommer ett ljuvligt recept på strömming som du serverar tillsammans med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos. Perfekt en sensommarkväll! Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos Serves: 4 Ingredients STRÖMMING 600-700 g strömmingsfiléer 1 aska (33 cl) ljust öl 1 tsk salt 23 msk smör 3 dl havregryn till panering</br></br>KARAMELLISERAD RÖDLÖK MED LINGON 2 rödlökar 1 msk olivolja + 1 msk smör 1 msk socker

Sensommar-strömming Läs mer »

3 sensomriga och bäriga efterrätter

De flesta har börjat jobba igen efter semestern och innan man vant sig är man kanske lite extra trött. Därför hittade vi några superenkla efterrätter som förlänger smaken av sommar och är lätta att fixa, kanske av bären du plockat under sommaren? Sandins frukt och grönt har förstås annars plockat dem åt dig. #1. Bär med limeskal Lägg upp valfri mängd blåbär och/eller hallon på varje persons desserttallrik. Riv skal från ekologisk lime i en

3 sensomriga och bäriga efterrätter Läs mer »