Strangolapreti – italienska gnocchi på bröd och spenat

Strangolapreti kallas en typ av gnocchi (pasta) som görs på bröd och spenat. De är en traditionell rätt som är typisk för området Trentino i Italien. Jag var där i höstas och fick lära mig göra egna. Superenkelt.

Strangolapreti görs på bröd som med fördel inte är dagsfärskt. 

Pastan som ska vara stor som mandariner är otroligt mättande ihop med det smälta smöret.

Toppas med ett blad salvia innan servering!

Strangolapreti – italienska gnocchi på bröd och spenat
 
Ingredienser
  • 1 kg torrt bröd
  • 500 g spenat
  • 2 ägg
  • 100 g Trentino Grana-ost (eller annan italiensk hårdost som t ex peccorino)
  • 100 g smör
  • lite olivolja
  • 0,5 l mjölk
  • salt och peppar
  • muskotnöt
  • salvia
Instruktioner
  1. Tärna brödet och lägg det i ljummen mjölk i ca 3 tim.
  2. Klipp spenaten i bitar och fräs det någon minut i smör för att sedan lägga den i en kastrull och koka den några minuter tillsammans med salt, peppar och muskotnöt. Häll sedan spenatblandningen över det uppmjukade brödet.
  3. Riv osten och häll den sedan över brödblandningen tillsammans med äggen. Blanda med en träslev. Om konsistensen är för mjuk kan du tillsätta ströbröd tills den blir tjockare.
  4. Rulla degen till bollar stora som mandariner ungefär.
  5. Lägg pastabollarna i kokande, saltat, vatten. När de flyter upp till ytan är de redo att servera.
  6. Servera ihop med riven ost och en klick varmt rinnande smör kryddat med salvia.

Receptet är framtaget av Passione Cucina.