Israel

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad

Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade. Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel. Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna […]

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad Läs mer »

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv

Halva, ni vet: den ljuvliga sesamnougaten från mellanöstern som kan få vem som helst på fall med sin nötiga fyllighet och krispiga sötma? Oftast äts den som den är men i Tel Aviv på restaurang Messa serveras den på ett särskilt sätt, som en glassbakelse. Det här är så gott att det tar dig till en annan plats, ifall du bara lagar en sak i helgen, låt det bli en tahini parfait. Den är veganvänlig,

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv Läs mer »

I de livfulla kvarteren kring Carmel Market,

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv

Hummus är mycket mer än  bara kikärtor (även om ordet betyder kikärta), i själva verket kan det vara en huvudrätt. I de livfulla kvarteren kring Carmel Market, motsvarigheten till Hötorget i Tel Aviv i Israel, sitter lunchande gäster under stora parasoll i mars-solen och njuter av skålar med krämig hummus och fluffigt pitabröd som tillbehör. Toppingen på hummusen varierar från chakchouka (en tunisisk omelett med paprika och tomat) till kokta ägg och yoghurt strösslad med

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv Läs mer »