Siri Barjes Rödbetsgnocchi

För dig som missade nyhetsbrevet häromveckan med Siri Barjes läckra, hemgjorda rödbetsgnocchi så kommer här en digitial version av receptet. Då har du ingredienslistan i mobilen 🍝

Det här lagar du om du vill imponera på någon. För det tar tid. Första gången jag lagade detta använde jag färskpotatis, osäker på om det skulle funka. Det funkade utmärkt. Kombinationen av den syrliga och knapriga kålrabbin, det feta smöret och den lite tyngre gnocchin är grym. Mjölmängden kan variera beroende på vilken potatis du använder så ibland kan du behöva lite mer mjöl, ibland lite mindre. Prova dig fram, det är värt det. För det är så gott.

Siri Barjes Rödbetsgnocchi
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 5
Ingredienser
  • 250 g potatis
  • 250 g rödbetor
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • ½ liter vetemjöl
  • 50 g smör
  • 10 hackade salviablad
  • ev. lite färskriven parmesan till servering
  • Marinerad kålrabbi
  • 1 kålrabbi
  • 3 msk god olivolja
  • saften från ½ citron
  • salt
  • Basilikaröra
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 3 msk god olivolja
  • salt och peppar
Instruktioner
  1. Gör såhär:
  2. Koka potatisen mjuk, skala den om du vill (jag brukar göra det). Koka rödbetorna i en annan kastrull tills de är helt mjuka. Spola dem under iskallt vatten och tryck ut dem ur skalet.
  3. Under tiden det kokar: Skala kålrabbin och skiva den sedan i tunna skivor med en mandolin. Blanda kålrabbin med 3 msk olivolja och saften från ½ citron. Salta och ställ åt sidan.
  4. Skala och mortla eller hacka vitlöken med basilikan, både stjälkarna och bladen, till en grov röra. Tillsätt 3 msk olivolja, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  5. Pressa potatisen genom en potatispress. Vispa sedan potatisen med en ballongvisp till ett slätt mos.
  6. Mixa rödbetorna i en mixer eller med en stavmixer. Vänd ned i potatismoset och blanda ordentligt. Försök få bort alla klumpar.
  7. Knäck i ägget och 2 krm salt. Rör runt. Arbeta ned mjölet, men spara lite till utbaket. Arbeta ihop till en smidig deg.
  8. Lägg degen på ett mjölat underlag och dela den i sex lika stora bitar. Rulla ut bitarna till rullar, skär dem i 2 cm långa bitar och tryck till dem med en gaffel.
  9. Koka gnocchin i saltat vatten, inte för många åt gången! De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med en hålslev.
  10. Bryn smöret tills det är gyllene och doftar nötigt. Dra kastrullen från plattan och rör ned den hackade salvian.
  11. Lägg upp marinerad kålrabbi på en tallrik, toppa med gnocchin, på med bryn smör och till sist basilikaröran. Lite riven parmesan är gott att ha på. Och så klart kan du alltid steka ett ägg och käka till middag. Funkar utmärkt.

Signa upp dig på nyhetsbrevet högst upp i bloggens
sidomeny och få ett fredagsmiddagsrecept i mailkorgen varje torsdag –>

Ur Hallen nr 11. Av Lisa Rosman. Foto: Johanna Åkerberg Kassel. Recept ur Siri Barjes kokbok Ett stekt ägg är också middag, Bonnier Fakta.