Saffranskaka med citronglasyr

I allt julstök ska det bakas också, kanske är det charmen med julen? Allt stök och bök (och bak). Den som inte har tid eller lust har som tur är en hel del att välja mellan i Hötorgshallen när det kommer till lussefika:

1. Panettone med tiramisù– och balsamicosmak hos Carls Deli. 2. Julstjärnor med plommonfyllning hos Finska Butiken. 3. Pepparkakor med fin-cheddar och stilton från Jacksons ost. 4. Saffranskringlor och 5. engelsk fruktkaka hos Thelins konditori. 5. Saffransweiner fylld med mandelmassa och toppad med rårörda lingon.

Den som ändå känner hur det skramlar bland decilitermåtten kan ge sig på den här saftiga saffranskakan med citronglasyr:

Saffranskaka med citronglasyr
 
Ingredienser
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl strösocker
  • Smör och ströbröd till formen
  • 200 g margarin
  • 0,5 g saffran
  • 1½ dl standardmjölk
  • 2 ägg
  • Glasyr:
  • 
4 dl florsocker
  • 2 msk rivet citronskal
  • 3 msk färskpressad citron
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smörja och bröa en bakform i valfri form.
  3. Smält matfettet,
  4. Stöt saffranet i en mortel och blanda med det smälta matfettet.
  5. Vispa ägg och sockret poröst. Rör ner saffransmatfettet och mjölken.
  6. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
  8. Rör ihop ingredienserna till glasyren som ska vara tjock men rinnande. Ringla den över kakan och servera.

Sugen på något ännu mustigare? Den här kladdkakan med saffran och vit choklad kanske är något för dig..