Inspiration

Mustig gulaschgryta med högrev

En stor gryta med värmande gulasch räcker hela söndagen och kanske även in på måndag och tisdag nästa vecka. Gulasch är en sådan rätt som blir godare när den får stå till sig och alla smakerna blandas och går in i varandra. Servera med ungerska pastagryn, eller tarhonya som de heter, gjorda med ägg, det blir som en slags risotto som suger upp all sås på ett utsökt vis. Recept på gulaschgryta hittar du här […]

Mustig gulaschgryta med högrev Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen

Vi har ett recept på perfekt pizzadeg (som kan stå i kylen upp emot en vecka ifall du så önskar) och så har vi gjort tjusiga pizzaringar när du känner för att pimpa pizzan. Här kommer några tips på hur du uppgraderar den traditionella pizzan genom att välja rätt topping. Använd mozzarella istället för riven ost Fördela en mozzarellaost över tomatsåsen, istället för riven ost. Den smälter ihop med såsen i ugnen och blir perfekt

Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen

Med risk för att konstatera det uppenbara, men pizza är en fulländad rätt. Det är enkelt att göra, visserligen svårt att få perfekt men lika gott ändå. Övning ger ju färdighet i vilket fall, och nu när hösten är kommen och regnet öser ner så har du all tid i världen att fördjupa dig i pizzakonsten. Eftersom att Hötorgshallen har precis allt en kan drömma om i toppingväg så drar vi igång en liten pizzaskola

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen Läs mer »

Så uppgraderar du dina tacos-skills

Servera allt tillsammans Istället för att fördela ingredienserna i olika skålar, lägg ihop allt snyggt på en skärbräda och låt middagsgästerna slippa skräddarsy sina tacos. Det är härligt med valmöjligheter men ibland vill en få allt serverat. Toppa med strimlade morötter istället för ost och snirklig balsamico för tjusighetens skull. Hetta upp tortillabröden i stekpannan Låt tortillabrödet ligga på en het, torr panna i någon minut så blir det ofantligt mycket godare än micrade (eller

Så uppgraderar du dina tacos-skills Läs mer »

Goda alternativ till kolhydrater – zucchinipasta, blomkålsris och morotspasta

Kolhydrater är bra, kroppen din trenger potet som det hette i den populära norska tonårsserien Skam. Men rent smakmässigt kan det vara kul att ibland variera potatisen, pastan och riset med nya varianter och kombinationer. Här tipsar vi om några populära favoriter, som till exempel zucchinipasta. Blomkålsris/blomkålscouscous Kalla det vad du vill, ris eller couscous. Smulad/riven blomkål som är i små, små bitar passar alldeles utmärkt som alternativ till dem bägge. Det går att ersätta

Goda alternativ till kolhydrater – zucchinipasta, blomkålsris och morotspasta Läs mer »

3 saker du kan göra med skogens guld

Kantareller, hörni. Det känns både som det ultimata sättet att välkomna den mörkare årstiden och tillfredsställa smaklökarna. Oavsett om du har plockat ditt naturliga guld själv i skogen eller om du köper det i Hötorgshallen hos Sandins livs finns oändliga mängder recept som får kantarellernas goda smak att komma till sin rätt. Här tipsar vi om tre recept som är extra mumsiga! 3 recepttips som innehåller kantarell: Kantarellpizza med tryffel och parmesan Gyllene kantarellpaj Chèvre

3 saker du kan göra med skogens guld Läs mer »

Lantlig äppelkaka med mandelmassa

Den här goda, rustika äppelkakan hittade jag recept på hos Elsa Billgren. Hennes äppelträd i trädgården på Gotland har gjort sitt och av resultatet har hon bakat äppelkakan ovan med citron och mandelmassa. Det finns väl knappt något härligare en kan göra med regniga hösteftermiddagar än just äppelkaka? Jag gjorde kakan i två mindre former, då kan en nämligen lägga dem ovanpå varandra när de har svalnat, så blir det som en högre tårta av

Lantlig äppelkaka med mandelmassa Läs mer »

Gräddig glass med rosensmak

Höstens förkylningar kräver sina te-kurer, och för den som vill variera den varma koppen så finns te-glass. Den mildrar ömma halsar och kyler ner febriga eftermiddagar, den gräddiga smaken kan även bota ett och annat dåligt humör på vägen.. Ifall du vill få glassen extra krämig och len så blanda ingredienserna sakta och rör om hela tiden så att smeten inte skär sig. Rör om några gånger under själva infrysningen också. Låt den få stå

Gräddig glass med rosensmak Läs mer »

Rosa choklad, det senaste inom choklad

För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig

Rosa choklad, det senaste inom choklad Läs mer »

Amerikanska pannkakor

Ibland behöver en inget mer än en redig hög med nysteka pannkakor. En klassiker som muntrar upp vilken höstkväll som helst. Toppa med akaciahonung, lönnsirap, florsocker eller bara säsongens clementiner och ett avsnitt eller två av Big Little Lies – både pannkakorna och den besvärade kuststaden Monterey kommer att få dina vardagliga bekymmer att kännas avlägsna. All världens tillbehör hittar du förstås hos handlarna Hötorgshallen, vare sig du känner för kondenserad mjölk eller hemlagad hjortronsylt. Amerikanska

Amerikanska pannkakor Läs mer »